MENI
19.9.2017

Održana 38. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 38. sjednici  podržala je, u drugoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Zajedno sa ovim zakonskim prijedlogom Komisija je podržala i jedan amandman, čiji je predlagač delegatkinja Ljilja Zovko.

U drugoj komisijskoj fazi podržan je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U vezi s Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, Komisija je od Doma naroda PSBiH zatražila produženje amandmanske faze o ovom zakonskom prijedlogu.

Komisija će od Kolegija Doma naroda PSBiH zatražiti da, u skladu sa poslovničkim odredbama, produži amandmansku fazu i za Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, čiji je predlagač Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Komisija je utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. U svojstvu nadležnog radnog tijela Doma naroda PSBiH, Komisija nije podržala principe navedenog zakonskog prijedloga zakona.

Utvrđena je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH (zakon broj: 02-02-1-1374/17, od 28. jula 2017. godine).

Komisija je utvrdila da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač, također, Predstavnički dom PSBiH (zakon broj: 02-02-1-687/17, od 28. jula 2017.) usaglašen sa Ustavom BiH, ali je ocijenila da ovaj zakonski prijedlog nije usaglašen sa pravnim sistemom BiH, te će svoje mišljenje o ovom Prijedlogu zakona dostaviti Domu naroda PSBiH.

Na zahtjev predlagača, s dnevnog reda današnje sjednice skinuto je razmatranje Prijedloga zakona o Javnom radio - televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH.

Podržan je Izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2016., u domenu nadležnosti Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH.

Komisija je za narednu sjednicu odgodila raspravu o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Razmatrajući dopis Ministarstva pravde BiH o izradi Prijedloga službenog prečišćenog teksta Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, Komisija je konstatirala da je primila tekst predmetnog zakona u prečišćenoj formi, te će predložiti Domu naroda PSBiH da ovlasti Ustavnopravnu komisiju ovog Doma da, u saradnji sa Ustavnopravnom komisijom Predstavničkog doma PSBiH, pripremi prečišćeni tekst ovog Zakona i dostavi ga u dalju parlamentarnu proceduru.

Komisija se odredila kao nenadležna o zahtjevu za hitnu obustavu prinudnog izvršenja, čiji su podnosioci Zlata Pirić i Amela Pirić Avdibašić, o čemu će ovo radno tijelo PSBiH informirati podnosioce navedenog zahtjeva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću