MENI
19.9.2017

Započeta 45. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava

Na započetoj 45. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvaćen je Specijalni izvještaj o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u BiH, koje je izradila Institucija ombudsmana BiH. Komisija je pozvala sve subjekte da, u skladu sa nadležnostima, pristupe realizaciji preporuka iz Specijalog izvještaja, te konstatiralo kako je potrebno, u saradnji sa subjektima koji se spominju u preporukama iz Specijalnog izvještaja, kao i drugim zainteresiranim, održati okrugli stol na ovu temu.

Prihvaćeno je obavještenje Predstavničkog doma PSBiH, u kojem se navodi da je Predstavnički dom PSBiH na nastavku 48. sjednice dao saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o statusu i funkcioniranju Međunarodne komisije za nestala lica. U obavještenju Zajednička komisija je također informirana da je Dom usvojio i zaključak kojim se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obavezuje da intezivira aktivnosti na izmjenama i dopunama Sporazuma u preuzimanju uloge suosnivača između Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za nestala lica, kao i to da se Zajednička komisija zadužuje da prati realizaciju gore pomenutog zaključka.

U vezi s prijavama povodom Javnog poziva za kandidiranje u članstvo Vijeća nacionalnih manjina BiH, zaključeno je da radna grupa koju će činiti tri člana Zajedničke komisije izvrši provjere valjanosti pristiglih prijava i Zajedničkoj komisiji  dostavi listu uspješnih kandidata u članstvo Vijeća nacionalnih manjina.

Primljena je k znanju Informacija o maršu „Nasilje nije normalno“ u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra.

Primljena je k znanju i Informacija u vezi s postupkom ocjene zakonitosti obrade ličnih podataka građana koji imaju potraživanja po osnovi stare devizne štednje prilikom njihovog prijenosa u Republiku Sloveniju.

Zbog nepostojanja poslovničkih uvjeta za njeno okončanje, 45. sjednica Zajedničke komisije prekinuta je kod 7. tačke dnevnog reda. (kraj)   


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću