MENI
21.9.2017

U zgradi PSBiH održana prezentacija Priručnika o međunarodnom humanitarnom pravu za parlamentarce

U organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), te Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK), danas je u Zgradi PSBiH u Sarajevu održana prezentacija Priručnika o međunarodnom humanitarnom pravu za parlamentarce.

Prezentaciju na kojoj je, uz poslanike i delegate oba doma PSBiH i пarlamentarnog vojnog povjerenika BiH, učestvovalo više od 30 predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima vlasti u BiH, te međunarodnih i nevladinih organizacija u BiH, pozdravnim govorima otvorili su predsjedavajući zajedničkih radnih tijela oba doma PSBiH i šef delegacije MKCK u BiH.

Podvlačeći potrebu primjene međunarodnog humanitarnog prava u svim institucijama vlasti u našoj zemlji, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić naglasio je da prezentirani Priručnik pruža brojna korisna tumačenja u ovoj oblasti, a naročito po pitanju mjera koje parlamentarci trebaju poduzeti s ciljem izgradnje sveobuhvatnog zakonskog okvira na državnom nivou. Podžić je zaključio da pojedini sadržaji i teme koji su obuhvaćeni ovim priručnikom predstavnicima institucija zakonodavne vlasti mogu predstavljati neku vrstu podsjetnika za sve aktivnosti koje imaju u okviru djelovanja u radnim tijelima – komisijama i odborima, kao i u okviru učešća u međunarodnim aktivnostima parlamentarnih delegacija.

Član Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Martin Raguž istaknuo je da ovaj Priručnik predstavlja rezultat dugogodišnje saradnje i partnerstva Interparlamentarne unije i Međunarodnog odbora Crvenog križa, čuvara i promotora međunarodnog humanitarnog prava. Naglasio je da je provedba međunarodnog humanitarnog prava prva i glavna obaveza država, te naveo da države moraju poduzeti brojne zakonske i praktične mjere kako bi se osiguralo poštivanje međunarodnog humanitarnog prava. Raguž je zaključio da danas u svijetu nedostaje svijesti o poštivanju međunarodnog  humanitarnog prava, što dodatno motivira predstavnike institucija vlasti u BiH da konstantno ukazuju na značaj ovog pravnog područja.

Učesnicima prezentacije obratio se i šef delegacije MKCK u BiH Željko Filipović, a potom je diskutirano o izazovima sa kojima se danas susreće međunarodno humanitarno pravo, posebno u vezi sa novim tehnologijama, terorizmom, kao i sa izbjegličkom krizom i pitanjem interno raseljenih osoba.

Predstavljeni Priručnik o međunarodnom humanitarnom pravu, koji se bavi potrebama zemalja pogođenih oružanim sukobom, posebno je namijenjen parlamentarcima radi njihovog upoznavanja sa osnovnim principima prava o oružanom sukobu i davanju uputa o načinu na koji mogu efikasno doprinijeti njihovom poštivanju i daljoj promociji. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću