MENI
28.9.2017

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH na Interparlamentarnoj konferenciji o nezavisnoj i modernoj javnoj upravi u EU i državama u procesu proširenja

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović i član te Komisije Halid Genjac učestvovat će u radu Interparlamentarne konferencije o nezavisnoj i modernoj javnoj upravi u Evropskoj uniji (EU) i državama u procesu proširenja EU, koja će se održati 28. i 29. septembra ove godine u Danilovgradu.

Tokom Konferencije, koju organizira Evropski parlament u saradnji sa Skupštinom Crne Gore i Regionalnom školom za javnu administraciju (ReSPA), učesnicima će biti predstavljeni principi evropske javne uprave, uz isticanje činjenice da reforma javne uprave predstavlja jednu od fundamentalnih politika u procesu proširenja EU.

Jedan od panela Konferencije bit će posvećen depolitizaciji i profesionalizaciji javne uprave kroz procese zasnovane na zaslugama i učincima, kao i pitanjima odgovornosti i revizije u javnoj upravi.

Učesnici Konferencije razgovarat će i o strategiji za borbu protiv korupcije u državnoj službi, kao i o razvoju e-usluga u javnoj upravi s ciljem povećanja njene efikasnosti.

U Danilovgradu će biti predstavljeni i twinning projekti koje eksperti EU realiziraju u parlamentima država u procesu proširenja s ciljem pružanja podrške parlamentarnom osoblju i javnoj administraciji. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću