MENI
7.11.2017

Članovi Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije razgovarali sa članovima Delegacije Odbora za vanjske poslove, odbranu i sigurnost Senata Češke Republike

Članovi Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sead Kadić, Mario Karamatić, Ognjen Tadić i Martin Raguž razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Delegacije Odbora za vanjske poslove, odbranu i sigurnost Senata Češke Republike, koji borave u višednevnoj zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Ističući da u prijateljskim odnosima dvije države nema otvorenih pitanja, visoki gosti iz Češke interesirali su se za dinamiku procesa evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine. Govoreći o tim procesima, češki senatori istaknuli su da integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) i NATO predstavljaju interes zemalja članica EU. S tim u vezi, članovi Odbora za vanjske poslove, odbranu i sigurnost Senata Češke Republike izrazili su uvjerenje da će Bosna i Hercegovina u budućnosti biti jedan od ključnih elemenata evropske sigurnosti, koja je, kako su upozorili, nezamisliva bez uključivanja svih država Zapadnog Balkana.

Gosti iz Češke naglasili su potrebu da se nastavi dobra saradnja komisija PSBiH i odbora Parlamenta Češke, kao i saradnja na nivou rukovodstava parlamenata, te iznijeli ocjenu da parlamentarna saradnja može doprinijeti značajnijem podizanju nivoa privredne saradnje dvije države.

Zahvaljujući se gostima iz Češke na snažnoj podršci evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, kao i na realiziranim brojnim projektima u oblastima energetike, poljoprivrede, zdravstva i reforme javne uprave, članovi Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH izrazili su uvjerenje da će realizacija razvojnih projekata u BiH ostati jedan od ključnih prioriteta Vlade i Parlamenta Češke u regionu Zapadnog Balkana.

Tokom sastanka ukazano je na činjenicu da u BiH postoje različiti pogledi u vezi sa procesom NATO - integracija, te konsenzus svih značajnih političkih faktora kad je riječ o procesu integracija BiH u EU. S tim u vezi, izraženo je očekivanje da će naša zemlja, uprkos određenim preprekama na evropskom putu, naredne godine dobiti status kandidata za ulazak u EU. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću