MENI
17.1.2018

Rukovodstvo oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjednicom Republike Hrvatske

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susreli su se danas sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović koja boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji.

U srdačnom i otvorenom razgovoru sagovornici su iznijeli zajedničko stajalište da treba dodatno raditi na jačanju komunikacija između dvije susjedne i prijateljske zemlje kako bi se izbjegli problemi, površna pa nekada i zlonamjerna tumačenja iznesenih stavova i izrečenih izjava. U tom svijetlu, posjeta predsjednice Kitarović ocijenjena je kao dobar potez u pravo vrijeme koji doprinosi boljem razumijevanju i stvaranju boljih uvjeta za otklanjanje otvorenih problema koji postoje između dvije države. S druge strane, ukazano je na potrebu stalne afirmacije pozitivnih primjera u saradnji privrednika dvije susjedne zemlje kao i njihovom uspješnom zajedničkom i uspješnom nastupu na trećim tržištima poput, kako se mnoglo čuti, saradnje "Energoinvesta" i "Končara". Na taj način, kako je rečeno, ohrabrilo bi se još snažnije povezivanje koje doprinosi boljitku građana obje države.

Tokom današnjeg razgovora u više navrata je potcrtano da što je moguće prije treba pokušati na kvalitetan način usaglasiti izmjene u izbornom zakonodavstvu kako bi se olakšala implementacija rezultata općih izbora koji će biti održani u oktobru ove godine. Pri tome, čulo se tokom dijaloga, treba voditi računa o tome da se ispoštuje jednakopravnost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Današnji sastanak bio je prilika da se članovi kolegija domova još jednom zahvale Republici Hrvatskoj na pomoći koju pruža na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine kao i njenom zalaganju da se održi raspoloženje članica Evropske unije za njeno proširenje na zemlje Zapadnog Balkana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću