MENI
26.4.2018.

Izašao novi broj „Parlamenta“ za razdoblje siječanj – ožujak 2018. godine

Novi broj „Parlamenta“, tiskanog biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za razdoblje siječanj – ožujak 2018. godine, donosi opširnu informaciju o 2. zajedničkoj sjednici obaju domaova PSBiH na kojoj se zastupnicima i izaslanicima, članovima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, kao i brojnim gostima obratio predsjednik Europske komisije Jean – Claude Juncker.

Juncker, kome su prethodno članovi Predsjedništva BiH svečano uručili odgovore na Upitnik Europske komisije, poručio je da je europski put prirodan put Bosne i Hercegovine, kojoj je, kako je rekao, mjesto i budućnost u Europskoj uniji (EU). Upozoravajući na to da je riječ o izboru BiH da provede složene reforme, Juncker je istaknuo da naša zemlja na tom putu treba premostiti razlike i govoriti jednim glasom.

„Parlament“ izvještava i o susretu članova kolegija obaju domova PSBiH sa predsjednikom Europske komisije Jean – Claudeom Junckerom, koji je vodstvu najviše zakonodavne institucije u BiH i svim drugim vodećim političarima uputio apel institucija EU da do svibnja ove godine pronađu kompromis u svezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH. Juncker je upozorio i na činjenicu da još uvijek nije profunkcionirao Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Europskog parlamenta, naglasivši da je za oba parlamenta važno riješiti to pitanje.

U svezi sa procesom europskih integracija BiH, „Parlament“ donosi izvješća sa 13. konferencije parlamentarnih povjerenstava za europske integracije država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Europe (COSAP), koja je 16. veljače ove godine održana u Skoplju, kao i sa Okruglog stola o perspektivama BiH u procesu proširenja EU, koji je održan 19. veljače u zgradi PSBiH i na kome je predstavljena Strategija EU za Zapadni Balkan.

Opširne tekstove „Parlament“ objavljuje i o posjetama državnika i međunarodnih zvaničnika, među kojima se izdvaja posjet predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, koja je u siječnju ove godine razgovarala sa članovima vodstva obaju domova PSBiH.

Značajnu pozornost „Parlament“ je posvetio i humanitarnom okupljanju u organizaciji PSBiH, te prikazivanju filma „Lica Lafore“ o planetarnoj borbi obitelji Gajić iz Banja Luke da se pronađe lijek za najteži oblik dječije epilepsije.

Osim aktivnosti radnih tijela PSBiH, „Parlament“ prati i realizaciju programa „Otvoreni parlament“, u okviru kojeg je PSBiH u prva tri mjeseca ove godine posjetilo više od 270 gostiju iz zemlje i inozemstva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću