MENI
19.11.2018.

Чланови Делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини НАТО-а учествују у Канади на 64. годишњем засједању ПСНАТО-а

Предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини НАТО-а (ПСНАТО) Никола Ловриновић и члан Делегације ПСБиХ Асим Сарајлић учествују на 64. редовном годишњем засједању ПСНАТО-а, које се одржава у канадском граду Халифаксу.

Уочи пленарног засједања, на коме се расправља о бројним изазовима данашњице, на сједници Политичког комитета ПСНАТО-а водила се расправа о извјештају о стању безбједности у региону Западног Балкана.

У дискусијама о завршном документу извјеститељке, посланице Raynell Andreychuk из Канаде, раније су прихваћене примједбе чланова Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а. У документу се констатује да регион иде напријед, те сугерише да дијалог између држава региона, као и регионална и билатерална сарадња немају алтернативу. Наглашено је да ће ПСНАТО-а подржати настојања која воде међусобном разумијевању, јачању економске сарадње и настојању да се кроз дијалог затварају отворена питања, посебно она која су оптеретила државе региона у протекле три деценије.

Током тродневног засједања расправљало се и о безбједности енергетске инфраструктуре у региону средње и југоисточне Европе. Посебно интересантна дискусија водила се о актуелном стању трансатлантских односа, о утицају Кине на стање безбједности на сјевероистоку Азије, о безбједносним изазовима ситуације у Сјеверној Кореји, као и о стању у региону Црног мора.

Учесницима Годишњег засједања обратила се замјеница генералног секретара НАТО-а Rose Gottemeller, као и предсједник Скупштине Македоније Talat Xhaferi, који је говорио о актуелном стању у Македонији, те затражио подршку представника земаља НАТО-а на путу његове земље ка НАТО-у и Европској унији.

На 64. редовном засједању ПСНАТО-а чланица Делегације Парламента Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Madelene Moon изабрана је за нову предсједавајућу ПСНАТО-а. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу