MENI
20.11.2018.

Члан Делегације Парламентарне скупштине БиХ у ИПУ Предраг Кожул у Јерусалиму учествује на Семинару о реализацији циљева одрживог развоја

Члан Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Интерпарламентарној унији (ИПУ) Предраг Кожул учествује на Семинару о парламентарној сарадњи с циљем реализације циљева одрживог развоја, који је данас почео у Јерусалиму.

Циљ дводневног семинара, којег су заједнички организовали Кнесет Израела и Интерпарламентарна унија (ИПУ), јесте да парламентарцима омогући да подијеле искуства и укључе се у свеобухватне расправе о начинима испуњавања Циљева одрживог развоја (COR) до 2030. године.

На почетку семинара, присутним парламентарцима из 20 држава југоисточне Европе и источне Азије обратили су се предсједник Кнесета Израела Yuli Yoel Edelstein, предсједница ИПУ Gabriela Cuevas Barron, те предсједник Представничког дома Парламента Кипра Demetris Syllouris, који су упозорили на то да до 2030. године није остало још много времена и да је потребно да се свијет, испуњавајући COR и Агенду 2030. уједини и заједнички ради на суочавању са изазовима данашњице, попут миграција, недостатка воде, те развоја привреде и технологија с циљем смањивања сиромаштва и незапослености.

Водећи парламентарци ИПУ-а, те Изаела и Кипра упозорили су и на то да без испуњавања циљева одрживог развоја неће бити мира у свијету, те позвали на успостављање билатералне и регионалне политичке и економске сарадње између држава чланица ИПУ, посебно на плану улагања у инфраструктуру, технолошки развој и иновације.

Током семинара, парламентарци ће, кроз четири сесије, бити упознати са програмом и циљевима одрживог развоја, пројектима реализације Агенде 2030. путем промоције науке, технологије и иновација, као и са резултатима које су парламенти, међусобно сарађујући, постигли у вези са провођењем циљева одрживог развоја. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу