MENI
22.2.2019.

U Beogradu okončano 13. plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana

U Beogradu je danas okončano 13. plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) za koje je ocijenjeno da predstavlja događaj od prvorazrednog međunarodnog značaja i svjedoči o značaju parlamentarne suradnje i dijaloga.

Tijekom zasjedanja, čiji je domaćin bila Narodna skupština Republike Srbije, parlamentarci iz mediteranskih država Europe, Afrike i sa Bliskog istoka raspravljali su o izazovima koje donose migracije, klimatske promjene, kao i o nizu pitanja koja se odnose na suradnju država regije s ciljem bolje ekonomske povezanosti i privrednog rasta i razvoja.

Pozdravljajući sudionike 13. plenarnog zasjedanja PAM-a potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić istaknuo je da PAM od svog osnivanja radi na osnaživanju dijaloga i da je, brojnim rezolucijama na najaktualnije teme, potvrdila status snažne organizacije koja se suočava sa suvremenim izazovima.

Predsjednik PAM-a Pedro Roque ocijenio je u uvodnom govoru da postoji još mnogo problema na globalnoj razini koji čekaju rješenje, te posebno pohvalio činjenicu da je kroz aktivnosti PAM-a ojačano partnerstvo koje se pokazuje kroz plodonosne rezultate, pogotovo na planu borbe protiv terorizma.

Glavni tajnik PAM-a Sergio Piazzi nazočnima je pročitao poruku glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa, koji je poručio da se mediteranska regija suočava sa mnoštvom problema, od terorizma do klimatskih promjena, te pozvao sve sudionike zasjedanja da budu solidarni i ujedinjeni u radu na njihovom rješavanju.

Tijekom dvodnevnog zasjedanja usvojeno je šest rezolucija koje se odnose na problem terorizma kao sve veće prijetnje za euromediteransku regiju, zatim izazove u pogledu klimatskih promjena i ulogu PAM-a u pronalaženju rješenja za njih, pitanje provođenja globalnog dogovora za migracije u regiji Mediterana i uloge parlamentaraca u zaštiti ljudskih prava migranata.

Izabrani su i novi predsjednici PAM-a, koji će tu funkciju obavljati u naredne dvije godine. U ovoj godini PAM-om će predsjedavati Alia Buran iz Jordana, a naredne godine tu funkciju će preuzeti Kerim Dervis iz Egipta. Također je izabran i novi sastav Biroa PAM-a. 

Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) na zasjedanju je predstavljao zamjenik predsjedatelja Doma naroda i član Izaslanstva PSBiH u PAM-u Ognjen Tadić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću