MENI
21.3.2019

Okončan rad 6. Konferencije parlamentaraca Dunavskog regiona

Usvajanjem Završne zajedničke izjave, u Bukureštu je danas okončana 6. konferencija paralamentaraca Dunavskog regiona na kojoj Parlamentarnu skupštinu BiH predstavljao poslanik u Predstavničkom domu domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul.

Na Konferenciji koja je održana u okviru rumunskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU), učesnicima su se obratili zamjenik predsjednika Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Florin Iordache i zamjenik predsjednika Senata Rumunije Daniel Zamfir, koji su istaknuli da su razvitak i saradnja zemalja dunavskog sliva od izuzetne važnosti za cijelu Evropu. Rumunija, čulo se danas, ima za cilj jačanje prosperiteta dunavske regije, poboljšanje parlamentarne saradnje kako bi se jačao dijalog, kao i izraženu predanost da se u ovu strategiju uključe građani u cilju njenog razvitka i što bolje konkurentosti koja će doprinijeti ostvarenju zajedničkog cilja. Prisutnima su se, takodjer, obratili i predsjednik Odbora za evropske poslove g. Angel Tîlvăr i predsjednik Odbora za industriju i usluge Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije g. Iulian Iancu.

U okviru dvije sesije razgovarano je o provođenju Strategije EU za Dunavsku regiju kroz promociju jačanja saradnje država članica u oblasti turizma i kulture, kao i o razvoju „društva znanja“ kroz istraživanje, edukaciju i informacionu tehnologiju.

Diskutujući na današnjem skupu, gospodin Predrag Kožul je ukazao na značaj ovakve konferencije za regionalnu saradnju, imajući pri tome  posebno u vidu trenutno predsjedanje Rumunjske, a u svjetlu  budućih koraka BiH na putu ka EU. Potpredsjednik Narodne skupstine Republike Srbije Veroljub Arsić, istakao je neophodnost udruživanja dunavskog regiona kako bi uz pomoć fondova EU zajedno realizirali projekte veće vrijednosti.

Inače, domaćin održavanja konferencije Dunavskih parlamentaraca 2020.godine bit će Republika Hrvatska. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću