MENI
29.4.2019.

Изашао нови број „Парламента“ за период јануар – март 2019. године

Нови број „Парламента“, билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) којег припрема и уређује Информационо - документациони сектор ПСБиХ, доноси детаљан извјештај о конституирању VIII сазива Дома народа ПСБиХ.

Како је наведено у извјештају, на конституирајућој сједници за предсједавајућег Дома изабран је Бакир Изетбеговић, за првог замјеника предсједавајућег Драган Човић, а за другог замјеника предсједавајућег изабран је Никола Шпирић. Прије конституирајуће сједнице, предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић уручио је увјерења о додјели мандата новоизабраним делегатима у Дому народа ПСБиХ.

У билтену је објављена и информација о оснивању клубова делегата у Дому народа ПСБиХ. Како билтен преноси, за предсједавајућег Клуба делегата бошњачког народа изабран је Асим Сарајлић, за предсједавајућу Клуба делегата хрватског народа изабрана је Лидија Брадара, а за предсједавајућег Клуба делегата српског народа изабран је Средоје Новић.

„Парламент“ преноси и вијест да је на 2. сједници Дома народа ПСБиХ Гордана Живковић именована за нову секретарку Дома народа.

У новом броју Парламента објављена је и вијест о одржаној конференцији о проблему складишта/одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе у Републици Хрватској. На конференцији, коју је у згради ПСБиХ организирала група посланика из различитих политичких странака окупљена у „ Зеленом клубу“, учествовали су посланици свих нивоа власти, представници Савјета министара БиХ, ентитетских и кантоналних влада, надлежних министарстава и агенција, представници академске заједнице и невладиног сектора, као и представници амбасада држава чланица Европске уније (ЕУ). На скупу је истакнуто да досадашњи поступци институција Републике Хрватске, који се односе на одабир локације на Трговској гори, нису у складу са међународним конвенцијама, директивама, споразумима и стандардима који су правно обавезујући за Републику Хрватску. Такођер, учесници конференције предложили су надлежним институцијама да припреме и именују правни тим за међународну арбитражу, који би укључивао релевантне стручњаке са међународним искуством, као и да утврде могућност остваривања судске заштите права грађана с обје стране ријеке Уне.

Парламент преноси и најважније детаље састанка предсједавајуће Представничког дома ПСБиХ Борјане Кришто и замјеника предсједавајуће Дениса Звиздића са сталним извјестиоцем Европског парламента за БиХ Cristianom Dan Predom, на коме је истакнут значај што скорије успоставе Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање (ПОСП) и усвајања пословника о његовом раду, узимајући у обзир да је јача сарадња ПСБиХ са Европским парламентом кључни предуслов за бржи напредак БиХ ка ЕУ.

Доноси се и информација о учешћу предсједавајућих оба дома ПСБиХ на 18. зимском засједању Парламентарне скупштине Организације за европску сигурност и сарадњу (ПСОЕБС), које је одржано у Бечу, као и извјештај са састанка чланова колегијума Дома народа ПСБиХ са шефом Делегације ЕУ у БиХ и специјалним представником ЕУ у БиХ, амбасадором Lars-Gunnarom Wigemarkom.

Опширно се извјештава и о учешћу замјеника предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Небојше Радмановића на 16. конференцији предсједника парламената Јадранско-јонске иницијативе у Будви, на којој су највиши званичници парламената земаља регије разговарали о туризму и култури као заједничким одредницама, предностима и стратешком опредјељењу држава регије.

У „Парламенту“ објављене су и вијести о активностима других парламентарних тијела ПСБиХ, првенствено Савјета националних мањина БиХ и парламентарног војног повјереника БиХ.

Поред активности руководства и парламентарних тијела ПСБиХ, у новом броју „Парламента“ пренесен је и садржај разговора чланова КолегијумаСекретаријата ПСБиХ Кенана Вехабовића и Марина Вукоје са генералним секретаром Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) Robertom Antonioniom. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу