MENI
23.7.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović primio ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović primio je danas ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, NJ. E. Hanija Abdullaha Mominaha.

Tokom susreta iskazano je obostrano zadovoljstvo zbog dobrih odnosa dvije zemlje, bez otvorenih pitanja. Zaključeno je da postoji prostor i za daljnje poboljšanje odnosa, posebice kada je riječ o investicijskim ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu. Iako je Saudijska Arabija jedna od rijetkih zemalja s kojom BiH konstantno bilježi trgovinski suficit, potrebno je stvarati još bolje uslove za povećanje vanjskotrgovinske razmjene, kazano je u razgovoru.

Sagovornici su se usaglasili kako je BiH postala veoma atraktivna turistička destinacija, ali i poželjno mjesto za ulaganje u različite sektore privrede, te da bi od uzajamnog interesa bilo unaprjeđenje saradnje u oblasti namjenske, bankarsko - finansijske, poljoprivredne i prehrambene industrije, trgovine robama široke potrošnje, turizma, obrazovanja, kao i kulture.

Na kraju susreta je potvrđeno kako bi, u cilju poboljšanja privredne saradnje, bilo potrebno što prije okončati usaglašavanje i potpisivanje sporazuma koji reguliraju ovu oblast. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću