MENI
3.10.2019.

Чланови Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ разговарали са новоименованим шефом Делегације Европске уније у БиХ и специјалним представником ЕУ у БиХ

Чланови Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, предсједавајући Дома др Денис Звиздић те његови замјеници Небојша Радмановић и Борјана Кришто примили су данас новоименованог шефа Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини и специјалног представника ЕУ у БиХ, амбасадора Johanna Sattlera.

Зажеливши господину Sattleru успјешно дјеловање у Босни и Херцеговини, предсједавајући Звиздић истакнуо је да су односи унутар Представничког дома Парламентарне скупштине и Колегијума као његовог руководства врло коректни али да политички односи још увијек нису такви да се може постићи договор око сазивања сједнице овог дома. Он је додао да ће се наставити залагати за успоставу пуног рада Парламентарне скупштине јер због застоја у Босни и Херцеговини трпе сви грађани подједнако. Апострофирао је проблем неусвајања Буџета и илустрирао га податком да се због њега не реализирају бројне социо-економске реформе као и да на ратификацију чека 45 финансијских споразума те додао да је замрзнуто око милијарду евра за капиталне, махом крупне инфраструктурне развојне пројекте. По Звиздићу, актуелна ситуација је примјер колико политика успијева надвладати оно што разум налаже као рационалан приступ креирању будућности Босне и Херцеговине.

Предсједавајући Звиздић данас је такођер рекао да пристајање на било какво непоштивање владавине закона као темељног принципа на којем почива Европска унија може представљати увод у својеврсну анархију и изразио наду да ће кроз дијалог бити пронађена заједничка рјешења која отклањају такве пријетње. 

Замјеница предсједавајућег Дома, госпођа Борјана Кришто указала је на чињеницу да је Босна и Херцеговина држава три констутитивна народа те да је као представник хрватског народа дужна апеловати да се више чини на имплементацији одлуке судова, како домаћих тако и међународних, које ће значити једнакоправност свих у нашој земљи. Она је додала да се нада да ће интензивнијом сарадњом у скорој будућности бити пронађена рјешења која су у опћем интересу.

Господин Небојша Радмановић данас је нагласио да, поред добре жеље, Европска унија треба пружити конкретнију помоћ Босни и Херцеговини јер му се, како је рекао, некада чини да те помоћи нема што подстиче скептицизам грађана према Европској унији. Он је рекао и да Босна и Херцеговина испуњава све више услова али да је у Европи све више оних који нису наклоњени проширењу ЕУ због чега је би било битно да ЕУ има снажнији приступ према БиХ. 

Амбасадор Sattler истакнуо је током разговора да је за будућност Босне и Херцеговине веома значајан висок степен сагласности домаћих актера када је посриједи приступање Европској унији. Подсјетио је на мишљење Европске комисије о захтеву Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ и 14 кључних приоритета из тог документа и истакнуо да ће један од његових приоритета бити рад на акционом плану на њиховом испуњењу. Посебно је овом приликом истакнуо и ратификацију пакета државног програму ИПА 2018 за Босну и Херцеговину, затим ратификацију Конвенције о узајамној административној помоћи у пореским питањима као и успоставу рада Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање БиХ и Европске уније. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу