MENI
8.4.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao s ambasadorima Slovačke Republike i Kraljevine Španije u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović imao je danas odvojene telefonske razgovore s ambasadorom Slovačke Republike u BiH, Nj. E. Martinom Kačom i ambasadorom Kraljevine Španije u BiH, NJ. E. Joséom Maríom Valdemorom Giménezom.

Dr. Čović i ambasador Kačo u telefonskom su razgovoru govorili o trenutnoj situaciji u vezi s pandemijom korona virusa u BiH, komentirajući mjere za stabilizaciju zdravstvenog i ekonomskog sistema, te očuvanje stabilnosti.

Ambasador Kačo izrazio je dr. Čoviću čestitke na stabilizaciji Aluminija, ističući navedeni korak velikim uspjehom u zaštiti i poticaju privrede Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović ambasadoru Kači je, u ime stanovnika Bosne i Hercegovine i vlastito ime, izrazio zahvalnost na iskazanoj spremnosti za pomoć slovačke Vlade u borbi protiv korona virusa, kao i na ustrajnom angažmanu u procesu euroatlantskih integracija. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo iznimnim bilateralnim odnosima.

Dr. Čović i ambasador Giménez razmijenili su informacije i stajališta o stanju pandemije korona virusa i utjecaju na zdravstveni, ekonomski, sigurnosni i obrazovni sistem. Ističući važnost brzog nadilaženja višestrukih izazova, sagovornici su istaknuli da je ključno vrijeme za poduzimanje mjera za zaštitu sveopćeg zdravlja i stabilnosti.

Dužnosnici su istaknuli zadovoljstvo bilateralnim odnosima, te su pozvali na dalji rad na proširenju i osnaživanju kooperacije, ističući evropski put Bosne i Hercegovine kao visoki prioritet.

U ime stanovnika i u lično ime, predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović ambasadoru Giménezu izrazio je duboko suosjećanje sa španjolskim narodom i Kraljevinom Španijom za poteškoće i gubitke koji su pogodili španjolsko društvo usljed pandemije korona virusa. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću