MENI
26.6.2020.

Предсједавајућа Делегације ПСБиХ у ПССЕ Алма Чоло учествовала је на видео - сједници Сталног комитета ПССЕ

Предсједавајућа Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) Алма Чоло данас је учествовала на видео - сједници Сталног комитета ПССЕ.

Сједницу је отворио предсједник ПССЕ Rik Daems, након чега су чланови Сталног комитета размјенили мишљења са замјеником министра иностраних послова Грчке и предсједавајућим Комитета министара Савјета Европе Miltiadisom Varvitsiotisom. У фокусу дијалога били су приоритети Грчке током предсједавања Савјетом Европе, који су условљени тренутном ситуацијом пандемије корона вируса (COVID-19), приоритетом заштите здравља људи, али и другим актуелним политичким питањима.

Генерални директор Свјетске здравствене организације др Tedros АdhanGhebreyesus путем видео - линка говорио је о тренутној ситуацији у вези са пандемијом COVID-19, наглашавајући важност и улогу парламената као највиших законодавних тијела у процесу одговора држава на овај изазов. У дискусији након овог обраћања наглашено је да су поједине групе, укључујући избјеглице, младе и жене, посебно рањиве у времену пандемије, као и да су изложени разним облицима насиља и дискриминације. Закључено је да сарадња држава и размјена искустава у борби против COVID- 19 представља један од кључних елемената за сузбијање пандемије, јер, како је речено, само заједничко дјеловање може допринијети успјешној борби против овог глобалног изазова.

Члановима Сталног комитета обратио се и челник Делегације ПССЕ у посматрачкој мисији пријевремених парламентарних избора у Азербејџану Frank Schwabe, који се осврнуо на ток тих избора и закључке посматрачке мисије у вези са изборима у тој земљи.

Стални комитет ПССЕ, кога чине чланови Бироа ПССЕ и предсједавајући делегација свих држава чланица, има задатак да дјелује у име ПССЕ између два засједања. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу