MENI
29.6.2020

Članica Delegacije PSBiH u PSVE Alma Čolo učestvovala na video - sjednici Komiteta PSVE za pravne poslove i ljudska prava

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo učestvovala je danas na video – sjednici Komiteta PSVE za pravne poslove i ljudska prava.

Na otvaranju sjednice izvjestilac Vladimir Vardanyan predstavio je Nacrt izvještaja na temu „Uticaj pandemije virusa korona (COVID – 19) na ljudska prava i vladavinu zakona“, u kojem je ukazao na prakse država članica u vezi sa preduzetim mjerama s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od širenja pandemije Covid -19., nakon čega je usvojen Nacrt rezolucije i Nacrt preporuka u vezi s ovom temom.

Članovi Komiteta diskutovali su i na temu “Treba li procesuirati političare za izjave koje daju u toku njihovog mandata?”. Također se raspravljalo i o borbi protiv korupcije iz ugla opšte političke odgovornosti, o čemu je svoj osvrt dao izvjestilac Sergiy Vlasenko.

Na sjednici su imenovani izvjestioci za izvještaje i mišljenja iz nadležnosti Komiteta, koji će biti pripremani u narednom periodu. Članovi Komiteta razgovarali su i o nastavku rada Komiteta na daljinu, te o adresiranju aktuelnih pitanja tokom trajanja pandemije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću