MENI
6.7.2020

Održana 4. sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova

Na 4. sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) raspravljano je o problemu povećanog nasilja protiv žena u BiH.

Nakon obavljene rasprave, Komisija je zaključila da od Agencije za ravnopravnost spolova BiH zatraži da, u roku od 15 dana, dostavi temeljit i opsežan izvještaj o Informaciji i realizaciji plana interventnih mjera po pitanjima nasilja nad ženama i djecom u BiH, s posebnim osvrtom na nasilje u vrijeme trajanja pandemije virusa korona (COVID-19).

Zaključeno je i to da se od Gender centra Federacije BiH i Gender Centra Republike Srpske zatraže mjesečni izvještaji o stanju nasilja u porodici, s posebnim osvrtom na nasilje u vrijeme trajanja pandemije COVID-19.

Komisija je, također, zaključila da traži od Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko distrikta BiH da, u roku od 15 dana, dostave statističke podatke o nasilju nad ženama za period od marta 2020. godine do danas, kao i uporedne podatke o stanju u istom periodu za 2018. i 2019. godinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću