MENI
4.9.2020

Parlamentarni vojni povjerenik BiH posjetio Centar za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu OSBiH

Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine, zajedno sa generalnim inspektorom Ministarstva odbrane BiH brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, boravio je u radnoj posjeti Centru za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću.

Radna posjeta upriličena je u okviru redovnih aktivnosti parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i generalnog inspektora Ministarstva odbrane BiH.

Cilj posjete bio je upoznavanje s redovnim aktivnostima i preduzetim mjerama Centra za osnovnu obuku za prihvat i organizovanje obuke 23. klase kandidata za prijem u OSBiH, kao i sa aktivnostima u pogledu uslova života i rada na lokaciji, posebno mjera za zaštitu života zdravlja profesionalnih vojnih lica.

Komandant Centra pukovnik Alem Kaplan sa saradnicima tokom sastanka prezentovao je informacije o pripremama za prijem 23. klase kandidata za osnovnu obuku, planiranim načinima organizacije obuke u uslovima pandemije virusa korona (COVID – 19), smještajnim kapacitetima, izradi skripti i potrebnih uputstava za osnovnu vojničku, podoficirsku i oficirsku obuku.

Također, vojnog povjerenika upoznali su o tome da je Centar za osnovnu obuku pravovremeno prema Ministarstvu odbrane BiH uputio zahtjeve u okviru kvartalnih potreba za 23. klasu kandidata na obuci, a što se odnosi na pakete logističke podrške i popunu svim potrebnim materijalnim sredstvima.

Prezentovane su epidemiloške mjere koju su preduzete na lokaciji u pravcu zaštite kadeta i profesionalnih vojnih lica od zaraze COVID-om 19.

Izneseni su i podaci o saradnji s lokalnom zajednicom, kao i teškoće i izazovi u radu Centra za osnovnu obuku. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću