MENI
11.9.2020

Održana 3. sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojila je na 3. sjednici Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu.

Zajednička komisija podržala je poslaničku inicijativu Saše Magazinovića koja glasi:  „Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, podnosim poslaničku inicijativu kojom se zadužuje Kolegij Predstavničkog doma PSBiH da, u saradnji s Vijećem ministara BiH, za narednu sjednicu Predstavničkog doma PSBiH pripremi materijal i prisustvo nadležnih članova Vijeća ministara, kako bi Predstavnički dom dobio relevantnu informaciju, a onda i raspravljao o preduzetim mjerama na osnovu Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji s posebnim akcentom na realizaciju 14 ključnih prioriteta iz ovog dokumenta“.

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH naglasili su da od Vijeća ministara BiH očekuju da do 15. oktobra ove godine u parlamentarnu proceduru upute prijedloge zakona i drugih akata čijim bi usvajanjem Bosni i Hercegovini bilo omogućeno da uputi kredibilnu aplikaciju za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Zajednička komisija zaključila je da predsjedavajući Komisije, u saradnji sa uredom sekretara Komisije, pripremi analizu poslovnika oba doma s ciljem stvaranja uslova da se prijedlozi zakona sa oznakom „P.Z.E.I.“ šalju na razmatranje i Zajedničkoj komisiji za evropske integracije PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću