MENI
14.9.2020

Članica Delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope Snježana Novaković – Bursać učestvovala je na video - sjednici Biroa PS Vijeća Evrope

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) i potpredsjednica PSVE Snježana Novaković – Bursać učestvovala je danas na video - sjednici Biroa PSVE.

Na početku sjednice članovi Biroa razgovarali su o odgovorima PSVE na brojne izazove koji se javljaju širom Evrope, uključujući i odgovor na globalni problem pandemije korona virusa, kao i otvorena pitanja između zemalja članica.

Generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović - Burić u svom obraćanju članovima Biroa osvrnula se na aktuelna dešavanja, uključujući situaciju u Bjelorusiji, kao i na mjere koje su države članice usvojile tokom trajanja pandemije. U svom obraćanju posebno je naglasila potrebu za poštivanjem i primjenom Istanbulske konvencije.

Na sjednici je donesen odluka da se četvrti dio godišnjeg zasjedanja PSVE, koje je bilo planirano u sedmici između 12. i 16.oktobra, otkaže zbog aktuelne epidemiološke situacije uzrokovane korona virusom, te da se umjesto zasjedanja PSVE održi video -sjednica proširenog Stalnog komiteta PSVE 12. i 13. oktobra 2020. godine.

Članovi Biroa usvojili su prijedlog dnevnog reda sjednice Stalnog komiteta PSVE, koja će se održati 15. septembra 2020.godine. U usvojeni prijedlog dnevnog reda uvršten je prijedlog za raspravu na temu “Aktuelni događaji i situacija u Bjelorusiji“.

Na sastanku je razgovarano i o alternativnim mogućnostima održavanja redovnih zasjedanja PSVE, ukoliko se nastave vanredne okolnosti izazvane pandemijom korona virusa. Istaknuta je važnost izbornih procedura koje su planirane za naredni period, uključujući izbor generalnog sekretara PSVE i sudija Evropskog suda za ljudska prava. Naglašena je potreba da se održi kontinuitet u radu tijela PSVE, poštujući sve uspostavljene principe i statutarne odredbe na kojima se zasniva rad ove organizacije.

Naredna video - sjednica Biroa PSVE planirana je za 12. oktobar 2020. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću