MENI
6.10.2020

Održana 10. sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije

Na 10. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dato je pozitivno mišljenje, te Domu preporučeno davanje saglasnosti za ratificiranje:

  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH i Vlade Švicarske Konfederacije, koju predstavlja Državni sekretarijat za ekonomske poslove, vezan za odobrenje finansijskog doprinosa u obliku donacije za projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci,
  • Ugovora o zajmu (Projekat gradskih saobraćajnica Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, 
  • Sporazuma o zajmu (Dodatno finansiranje za Projekat registracije nekretnina) između Bosne i Hercegovine, i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Komisija nije usvojila Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu, u dijelu nadležnosti ove Komisije koji se odnose na sljedeće institucije:

  • Ministarstvo vanjskih poslova BiH,
  • Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH,
  • Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH, uključujući upravne organizacije u njihovom sastavu.

Također, usvojen je i prijedlog zaključka, koji će biti upućen Domu naroda PSBiH,  kojim se Vijeću ministara BiH predlaže da sačini novu metodologiju za izradu izvještaja koja bi bila prilagođena raspravi na sjednicima nadležnih komisija i oba doma PSBiH.

S dnevnog reda sjednice skinuti su Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT za 2019. godinu i Programski i Finansijski plan BHRT-a za 2020. godinu. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću