MENI
11.1.2021.

Одржана 14. сједница Уставноправне комисије Дома народа

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) на 14. сједници утврдила је усаглашеност са Уставом и правним системом БиХ, те подржала принципе Приједлога измјена и допуна Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама Босне и Херцеговине, чији је предлагач Представнички дом ПСБиХ.

Чланови Комисије нису подржали сљедеће иницијативе делегата у Дому народа ПСБиХ Дениса Бећировића:

  • „Задужује се Савјет министара БиХ да најкасније у року од 45 дана од дана усвајања ове иницијативе у Дому народа ПСБиХ припреми и у парламентарну процедуру достави цјеловиту анализу о успостављеним паралелним везама Републике Србије и босанскохерцеговачког ентитета РС, с посебним освртом на поштивање независности, суверенитета и територијалног интегритета државе Босне и Херцеговине“;
  • „Дом народа ПСБиХ задужује Савјет министара БиХ да у року од шест мјесеци од дана усвајања ове иницијативе припреми и у парламентарну процедуру упути Стратегију превенције геноцида у Босни и Херцеговини“.

У вези са тачком дневног реда која се односи на Захтјев Уставног суда БиХ за давање мишљења о Захтјеву за оцјену уставности Закона о Суду Босне и Херцеговине, Комисија је одлучила да препусти Уставном суду БиХ одлуку о предметном захтјеву.

Усвојен и у даљу парламентарну процедуру упућен Извјештај о раду Уставноправне комисије Дома народа ПСБиХ за период од 1. 1. 2020. до 31. 12. 2020. године. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу