MENI
12.1.2021.

Чланови Привремене истражне комисије Представничког дома за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ одржали видео – састанак са члановима Конгреса САД и представницима Амбасаде САД у БиХ

Чланови Привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ одржали су данас видео – састанак са члановима Конгреса САД и представницима Амбасаде САД у Сарајеву на коме су размијењене информације о раду Привремене истражне комисије и искуства сличних истражних комисија Конгреса САД у провођењу парламентарног надзора.

На састанку, који представља наставак сарадње између Привремене истражне комисије Представничког дома ПСБиХ и Конгреса САД, о конкретним темама у вези с радом истражних комисија говорили су члан Поткомитета за надзор и истраге Комитета Конгреса САД за енергетику и трговину, конгресмен Markwayne Mullin и потпредсједник Поткомитета за надзор и истраге Комитета за енергетику и трговину Конгреса САД Alan Slobodin.

Званичници америчког Конгреса фокусирали су се на балансирање политичког притиска с којим су суочени чланови парламентарних истражних комисија с потребом да се изради значајан, користан и утицајан извјештај који треба да за резултат има конкретне позитивне реформе у друштву. Истовремено, представници Конгреса САД подијели су са члановима Привремене истражне комисије искуства у вези са парламентарним истрагама и надзором.

Представници Конгреса САД поздравили су рад Привремене истражне комисије, изражавајући увјерење да ће њен пионирски подухват допринијети поправљању стања у правосуђу БиХ и успоставити нове стандарде у области парламентарног надзора, с циљем да снажан парламентарни надзор постане добра пракса у БиХ и у бројним другим областима.

Према ријечима конгресмена Mullina, Привремена истражна комисија Представничког дома ПСБиХ представља историјски преседан и прилику да се успостави темељ за будуће парламентарне истражне комисије, као и да јавност, кроз успостављање смјерница, начина сачињавања извјештаја, методологије рада и поступка истраге, прихвати и подржи снажну надзорну улогу државног парламента у БиХ.

С тим у вези, представници Конгреса САД указали су на потребу избјегавања политички мотивисаних истрага, као и на важност прикупљања истинитих доказа и чињеница које треба да доведу до конкретних резултата истраге. Нагласили су и важност начина презентације резултата истраге и извјештаја циљним групама и широј јавности.

Захваљујући се на конкретној подршци коју Конгрес САД и Амбасада САД у БиХ пружају раду Привремене истражне комисије, чланови Комисије упознали су представнике америчког Конгреса са мандатом и досадашњим резултатима у раду Комисије. Истичући чињеницу да је Привремена истражна комисија, уз снажну подршку међународне заједнице, превазишла бројне проблеме и притиске с којим се суочавала на почетку истраге о стању у правосудним институцијама БиХ, чланови Привремене истражне комисије истакли су да су саслушали огроман број свједока и да ће истрага бити окончана за неколико мјесеци, израдом извјештаја чији је циљ да у значајној мјери допринесе побољшању стања у правосуђу, реформише правни оквир за дјеловање правосудних институција, те створи услове за елиминацију политичког утицаја у правосуђу и за борбу против корупције, што су, како је наглашено, кључни услови да би БиХ добила статус кандидата за улазак у Европску унију.

Оцјењујући да овакви састанци представљају изузетно корисну размјену искустава, чланови Привремене истражне комисије изразили су наду да ће се сарадња са Конгресом САД наставити и интензивирати у свим областима, а посебно у правцу отварања врата за успостављање владавине права и снажнијег парламентарног надзора у БиХ. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу