MENI
12.4.2021.

Objavljen Prikaz zakonodavne aktivnosti Parlamentarne skupštine BiH od prosinca 2018. do prosinca 2020. godine

Tajništvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Informacijsko – dokumentacijski sektor PSBiH objavili su tiskani Prikaz zakonodavne aktivnosti PSBiH u razdoblju od 6. prosinca 2018. do 31. prosinca 2020. godine. 

U Prikazu, koji sadrži preciznu statistiku o održanim sjednicama obaju domova PSBiH, kao i o sjednicama stalnih povjerenstva PSBiH, navodi se da je PSBiH u navedenom razdoblju razmatrala 59 prijedloga zakona, četiri prijedloga amandmana na Ustav BiH i dva prijedloga službenih prečišćenih tekstova zakona.

Od 59 prijedloga zakona usvojeno je 10, odbijeno je 26, povučena su dva, a zakonodavni postupak obustavljen je za devet prijedloga zakona, kao i za dva prijedloga amandmana na Ustav BiH.

Na dan 31. prosinac 2020. godine procedura nije bila okončana za 12 prijedloga zakona i za dva prijedloga amandmana na Ustav BiH.

U Prikazu se precizira da su, od ukupno 59 prijedloga zakona, zastupnici i izaslanici obaju domova PSBiH predložili 35, dok je Vijeće ministara BiH u parlamentarnu proceduru uputilo 22 prijedloga zakona. Predsjedništvo BiH u parlamentarnu proceduru uputilo je dva prijedloga zakona. Zastupnici su, također, predložili tri, a Vijeće ministara BiH jedan prijedlog amandmana na Ustav BiH.

Od 35 prijedloga zakona, koje su uputili zastupnici i izaslanici, dva su donesena, 17 je odbijeno, a povučena su dva prijedloga zakona. Kad je riječ o prijedlozima zakona zastupnika i izaslanika, zakonodavni postupak obustavljen je za sedam prijedloga zakona. Na dan 31. prosinac 2020. godine u proceduri je ostalo sedam prijedloga zakona, te Prijedlog amandmana II, III, IV i V na Ustav BiH, koje su predložili zastupnici.

Od 22 prijedloga zakona, koje je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, doneseno je šest, odbijeno devet, dok je zakonodavni postupak obustavljen za dva prijedloga zakona. Na dan 31. prosinac 2020. godine u parlamentarnoj proceduri bilo je pet prijedloga zakona, kao i Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

U razdoblju koji je obuhvaćen Prikazom, PSBiH dala je suglasnost za ratificiranje 84 međunarodna dokumenta. Suglasnost za ratificiranje u PSBiH nisu dobila tri međunarodna dokumenta.

Na sjednicama domova usvojene su i 33 odluke. U proceduri je bilo 126 izvješća, od kojih je usvojeno 54, dok isto toliko, 54 izvješća, nisu usvojeni. Pet izvješća nije primljeno k znanju. Također, u parlamentarnoj proceduri bilo je i 220 izvješća o financijskoj reviziji institucija BiH za 2017., 2018. i 2019. godinu. PSBiH nije usvojila 146 izvješća o financijskoj reviziji institucija BiH za 2017. i 2018. godinu, dok su na dan 31. prosinac 2020. godine u parlamentarnoj proceduri bila 74 izvješća o financijskoj reviziji institucija BiH za 2019. godinu.

U parlamentarnoj proceduri bilo je i 13 informacija, od kojih su tri usvojene, tri primljene k znanju, dok pet informacija nije primljeno k znanju. Na dan 31. prosinac 2020. godine u parlamentarnoj proceduri bile su dvije informacije.

Na sjednicama Zastupničkog doma PSBiH bilo je 111 prijedloga zaključaka, od kojih je 87 usvojeno, 21 nije usvojen, dok se o dva prijedloga zaključka Dom nije očitovao, a od jednog prijedloga zaključka zastupnik je odustao. U Domu naroda PSBiH predložen je 31 zaključak, od kojih je 17 usvojeno, a 14 prijedloga zaključaka nije usvojeno. PSBiH donijela je i 10 zaključaka o osnivanju privremenih zajedničkih povjerenstava obaju domova PSBiH za provedbu procedure imenovanja i izbora. Zastupnički dom usvojio je i zaključak o osnivanju Privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. PSBiH donijela je i zaključak o imenovanju predstavnika PSBiH u Radnu skupinmu za praćenje stanja i aktivnosti u svezi s mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, Općina Dvor u Republici Hrvatskoj.

U razdoblju koji je obuhvaćen Prikazom, zastupnici u Zastupničkom domu podnijeli su 77 zastupničkih inicijativa, od kojih su usvojene 32, devet nije usvojeno, povučeno je šest, tri nisu razmatrane na sjednici Doma, a za jednu je obustavljena procedura. Na dan 31. prosinac 2020. godine u parlamentarnoj proceduri bile su 22 zastupničke inicijative, a na pokretanje procedure čekale su četiri zastupničke inicijative.

U Domu naroda PSBiH izaslanici su u istom razdoblju podnijeli 23 izaslaničke inicijative, od kojih nije usvojeno 16 inicijativa. Dvije inicijative nisu razmatrane, a na dan 31. prosinac 2020. godine u proceduri su ostale četiri inicijative, dok je na pokretanje procedure čekala jedna izaslanička inicijativa.

Zastupnički dom PSBiH, u razdoblju koji obuhvata Prikaz, održao je 14 redovitih sjednica, na kojima su razmatrane 522 točke dnevnog reda u trajanju od 105 sati i 21 minutu. Najviše točaka dnevnog reda razmatrano je na 8. sjednici (68 točaka), a najmanje na 6. tematskoj sjednici (3 točke). U navedenom razdoblju održano je i devet hitnih sjednica Zastupničkog doma, na kojima je razmatrano 12 točaka dnevnog reda u trajanju od 24 sata i četiri minute.

Dom naroda PSBiH, u razdoblju koji obuhvata Prikaz, održao je 13 redovitih sjednica i razmatrao 308 točaka dnevnog reda u trajanju 36 sati i 11 minuta. Najviše točaka dnevnog reda razmatrano je na 6. sjednici (52 točke), a najmanje na 1. i 3. sjednici (po dvije točke). U navedenom razdoblju održano je i pet hitnih sjednica Doma naroda, na kojima je razmatrano 45 točaka dnevnog reda u trajanju od četiri sata i 40 minuta.

U Prikazu zakonodavnih aktivnosti PSBiH u razdoblju od 6. prosinca 2018. do 31. prosinca 2020. godine objavljen je i točan broj održanih sjednica stalnih povjerenstava PSBiH, broj razmatranih točaka dnevnog reda i trajanje tih sjednica. (kraj) 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću