MENI
15.4.2021

Članovi Kolegija Predstavničkog doma održali online sastanak sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenici predsjedavajuće dr. Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović održali su danas online sastanak sa predsjednikom Nacionalnog vijeća (Donjeg doma) Parlamenta Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom.

U otvorenom, srdačnom i prijateljskom razgovoru dotaknut je širok spektar tema, od procesa evropskih integracija BiH, preko bilateralne saradnje na političkom, interparlamentarnom i ekonomskom planu, do suočavanja sa pandemijom koronavirusa i njenim zdravstvenim i ekonomskim posljedicama.

Ističući činjenicu da Republika Austrija, njene institucije i njeni građani pružaju snažnu podršku procesu evropskih integracija regiona Zapadnog Balkana, te posebno Bosni i Hercegovini, predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta Wolfgang Sobotka podvukao je da će Austrija, kroz različite političke, stručne i ekonomsko – investicione programe nastaviti da podržava politički i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, kao i evropski put naše zemlje. Sobotka je naglasio da će se Austrija u narednom periodu zalagati za intenziviranje dijaloga unutar institucija Evropske unije (EU) s ciljem snažnog podsticanja procesa proširenja i ubrzavanja procesa evropskih integracija za BiH i sve druge države Zapadnog Balkana.

Zahvaljujući se na prijateljskoj podršci Austrije, članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH upoznali su Sobotku sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, ističući da se u ovom trenutku vode razgovori u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva u pravcu provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, te Ustavnog suda BiH, čiji bi uspjeh, kako su istaknuli, značajno relaksirao odnose u zemlji, te ubrzao proces provođenja reformi i evropski put BiH.

Naglašavajući činjenicu da proces pridruživanja EU predstavlja jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta BiH, kao i to da ogroman procenat građana podržava evropski put BiH, članovi Kolegija Predstavničkog doma pozvali su Austriju i druge države članice EU da snažno proklamiraju princip nepovredivosti granica u regionu, kao i da uvijek i u svakoj prilici jasno ističu i promoviraju evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma istaknuli su kako bi dobijanje kandidatskog statusa u ovoj godini bila najbolja poruka za sve građane BiH, ali i priznanje kredibilnih napora institucija BiH za ispunjavanje većine prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u EU. S tim u vezi, rečeno je kako će u PSBiH u narednom periodu biti usvojen Program integriranja, kao i niz reformskih zakona, od Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa i zakona kojima će biti reformirano pravosuđe.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma pozvali su Austriju i zemlje EU da nastave sa ulaganjima u izgradnju saobraćajne, energetske i digitalne infrastrukture u BiH, kao i da institucijama BiH nastave da pružaju stručnu i tehničku pomoć u procesu evropskih integracija i u provođenju reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije. Izraženo je i očekivanje da će se institucije EU dodatno angažirati i na planu podrške institucijama BiH u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima, kao i na planu borbe protiv pandemije koronavirusa i ublažavanja njenih zdravstvenih i ekonomskih posljedica.

Posebna tema razgovora bila je jačanje interparlamentarne saradnje, kroz različite programe obuke za službenike koji se provode u Parlamentu Austrije, te kroz tri Twinning projekta, u čijem provođenju Parlament Austrije učestvuje punih pet godina.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma obavijestili su Sobotku da su prihvatili poziv za učešće na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Interparlamentarne unije, čiji će domaćin, početkom septembra ove godine, biti Parlament Austrije. Istovremeno, članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH pozvali su predsjednika Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije da posjeti BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću