MENI
26.4.2021

Članovi Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za Aziju razgovarali sa parlamentarcima Svekineskog narodnog Kongresa

Članovi Grupe prijateljstva za Aziju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa parlamentarcima Svekineskog narodnog Kongresa.

Na početku sastanka koji je održan u online formatu, predstavnici Grupe prijateljstva izrazili su zahvalnost za pomoć koju Kina pruža Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije koronavirusa i najnovijoj pošiljci vakcina koje treba da pomognu proces imunizacije u našoj zemlji.

Predstavnici Svekineskog narodnog Kongresa, dopredsjednik Komisije za vanjske poslove Chen Fengxiang, zatim član Komisije za etničke poslove Naiyimu Yasen, član Komisije za finansijske i ekonomske poslove Wang Kang, te član Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravstvo Svekineskog narodnog kongresa Ma Xu, upoznali su predsjedavajućeg Grupe prijateljstva Lazara Prodanovića te njene članove Mirjanu Marinković Lepić, Nikolu Lovrinovića i Sašu Magazinovića sa aktuelnim trenutkom Narodne Republike Kine a pri tome su se posebno fokusirali na razvojne ciljeve ove prijateljske zemlje kako u tekućem petogodišnjem tako i srednjoročnom razvojnom planu do 2035. godine. Podrobno su pri tome govorili o stanju u sistemu javnog zdravstva Kine kojim je obuhvaćeno milijardu i 360 miliona građana sa posebnim osvrtom na uspjeh u borbi protiv pandemije koronavirusom. Također, dosta pažnje poklonjeno je i načinima na koje se u ovoj mnogoljudnoj zemlji ostvaruju manjinska nacionalna i vjerska prava kao i pravo na široko i besplatno obrazovanje.

Kineski parlamentarci interesirali su se i za aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini, kvalitetu njenih odnosa sa ostalim zemljama nastalim na tlu bivše zajedničke države kao i drugim azijskim zemljama. Danas je također razgovarano i o ostvarenju prava žena u kineskom društvu i njihovom učešću u organima vlasti ove velike zemlje.

Ocjenjujući da su već i teme koje su nominirane za prvi ovakav sastanak između predstavnika dva parlamenta vrlo inspirativne za širu saradnju članovi Grupe prijateljstva izrazili su interes da se komunikacija u budućnosti nastavi razvijati. Tom cilju se, kako je rečeno, može doprinositi i individualnim zalaganjem parlamentaraca ali i uključenjem širog kruga predstavnika svih političkih opcija koje ne moraju djelovati u okviru vladajućih političkih koalicija.

U svijetlu izražene potrebe da se ukupno prošire i prodube odnosi Kine i Bosne i Hercegovine, te posebno pojača komunikacija između parlamenata kao najviših zakonodavnih organa dvije prijateljske zemlje, članovi Gripe prijateljstva PSBiH uputili su poziv kolegama parlamentarcima iz Svekineskog narodnog kongresa da doputuju u zvaničnu radnu posjetu našoj zemlji pri čemu će im domaćin biti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću