MENI
12.5.2021

Članovi Parlamentarne skupštine BiH učestvovali na svečanoj akademiji "Dan Evrope u BiH 2021."

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović učestvovali su danas na svečanoj akademiji "Dan Evrope u BiH 2021" koji je u Parlamentarnoj skupštini BiH organizirao Evropski pokret u BiH.

Obraćajući se prisutnima, dr. Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina u kontinuiranom procesu EU integracija, koji je u određenim periodima, posebno od 2015. do 2018. godine bio vrlo konkretan i uspješan, sa vidljivim i kredibilnim napretkom. On je dodao i da je u nekim fazama, kao što je u zadnjih par godina, taj proces nažalost, postao opterećen brojnim zastojima i blokadama, što je značajno usporilo zahtijevanu dinamiku evropskih integracija (cjelovit govor gospodina Zvizdića možete pročitati ovdje).

Po riječima Nikole Lovrinovića, pandemija koronavirusa je usporila put Bosne i Hercegovine ka kandidatskom statusu za članstvo u Evropskoj uniji ali, kako je naglasio, neke stvari poput donošenja zakona o javnim nabavkama, sukobu interesa, VSTV-u kao i izmjene Izbornog zakona su pokrenute sa mrtve tačke i predstavljaju značajne korake ka ispunjenju 14 uvjeta EU. On je pozvao Evropsku uniju da kandidatski status Bosni i Hercegovini dodijeli i ako do polovine ove godine ne budu ispunjeni svi tražene uvjeti jer već tada će biti vrlo prepoznatljiv kredibilan napor koji naša zemlja ulaže u postizanje traženih standarda.

Inače, učesnicima svečane akademije danas su se putem video linka obratili visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te evropske parlamentarke Tanja Fajon i Željana Zovko, dok su sa govornice u dvorani o značaju evropskog puta Bosne i Hercegovine govorili raniji predsjedavajući domova Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž, predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić i ekspert za pravna pitanja EU Muhamed Mujakić. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću