MENI
30.6.2021

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH razgovarala sa pomoćnikom ministra vanjskih poslova Arapske Republike Egipat

Predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Amir Fazlić, zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš, te predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Safet Softić razgovarali su danas u Sarajevu sa pomoćnikom ministra vanjskih poslova Arapske Republike Egipat za evropske poslove Baderom Abdelom Atyem.

Konstatirajući da su bilateralni odnosi dvije zemlje na visokom nivou i da između Egipta i BiH nema otvorenih pitanja, sagovornici su naglasili važnost jačanja i unapređivanja političkih i privrednih odnosa, ekonomske razmjene i saradnje u oblasti turizma.

Članovi Delegacije PSBiH informirali su gosta iz Egipta o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, istaknuvši tom prilikom da je BiH, u društveno-političkom smislu, kompleksna država, te da su u ovom trenutku dva najvažnija vanjskopolitička cilja države članstvo u evropskim i euroatlantskim integracijama.

Egipatski zvaničnik upoznao je članove Delegacije PSBiH o situaciji u svojoj zemlji, akcentirajući činjenicu da Egipat posljednjih godina bilježi značaj napredak u privrednom razvoju, koji se ogleda u, kako je istakao, povećanom izvozu električne energije i prirodnog gasa. S tim u vezi, izrazio je nadu da da će Egipat u bliskoj budućnosti izvoziti ove prirodne resurse i u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom sastanka, gospodin Abdel Aty govorio je i o izazovima sa kojima se njegova zemlja susreće, pogotovu, kako je naglasio, kada je riječ o borbi protiv terorizma, poboljšanju zaštite ljudskih prava, te suočavanju sa posljedicama pandemije virusa korona.

Na kraju razgovora, gospodin Abdel Aty izrazio je zahvalnost za toplu dobrodošlicu i, u cilju jačanja parlamentarne saradnje, prenio poziv članovima Delegacije PSBiH da u skorije vrijeme posjete Parlament Egipta. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću