MENI
9.7.2021

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić razgovarao sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem koji se nalazi u višednevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

U otvorenom i prijateljskom dijalogu potcrtano je da su bilateralni odnosi dvije zemlje na vrlo visokom nivou i da svakako mogu poslužiti kao primjer kako treba da izgledaju međusobne veze zemalja jugoistoka Evrope. Pri tome je posebno apostrofirana činjenica da Bosna i Hercegovina i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja, međusobno uvažavaju puni teritorijalni i svaki drugi suverenitet te streme ostvarenju istog, evropskog i NATO puta.

Gospodin Zvizdić izrazio je zahvalnost za usvajanje Rezolucija o genocidu u Srebrenici kojom se osuđuje i zabranjuje javno negiranje genocida što je, kako je rekao, važno ne samo za BiH i region nego za cijeli svijet. Istovremeno, Zvizdić je naglasio da se na taj način odgovornost za zločine ne adresira cijelim narodima nego se kao krivci označavaju nazadne politike i pojedinci koji su ih realizirali.

Danas je također istaknuto da BiH i Crna Gora trebaju zajednički raditi i međusobno se pomagati kako bi se otklanjali brojni najčešće identični tranzicijski problemi. Na taj način dvije zemlje će sticati jači ugled i kvalitetnije se etablirati unutar evropskog društva a zajedničkim nastupom efikasnije stvarati uvjete za intenzivniji razvoj. Istovremeno, rečeno je, doprinijet će se i smanjenju odliva mladih ljudi koji budućnost i sreću danas traže na stabilnijim i snažnijim tržištima Evrope.

Kao preduvjet za jačanje privredne saradnje i danas je naglašeno jačanje infrastrukturnih veza između dvije zemlje, prije svega potreba kvalitetnog cestovnog povezivanja Sarajeva i Podgorice i dalje sa Tiranom, te realizacija ideje o Jadransko-jonskoj autocesti koja bi povezala Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Gori sa Albanijom i Grčkom. Također, dr. Zvizdić je podsjetio i na svojevremeno šire pozdravljenu i ohrabrivanu ideju o uspostavi zračne linije Sarajevo-Podgorica-Skoplje koja bi predstavljala snažan poticaj za jednostavnije i brže povezivanje privrednika tri zemlje.

U današnjem razgovoru je istaknuta i potreba snažne saradnje parlamenata dvije prijateljske zemlje, ali i zajedničkog rada srodnih ministarstava i vlada kako bi se efikasnije radilo na ostvarenju krupnih razvojnih ciljeva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću