MENI
23.7.2021

Nastavljeno zasjedanje 28. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Raspravom o budućnosti Evrope i svijeta nakon pandemije virusa korona danas je na Kritu u Grčkoj nastavljena 28. Generalna skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, u čijem radu učestvuju poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Snježana Novaković – Bursać i Nenad Stevandić i delegat u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović.

U svom obraćanju učesnicima Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Snježana Novaković – Bursać naglasila je da događaji i nesreće iz 20. vijeka u BiH, kao i pandemija i njene posljedice koje su obilježile prvu četvrtinu 21. vijeka očigledno pokazuju da nam nedostaje dijalog i međusobno prihvatanje različitosti, istine i političke realnosti, što je, kako je upozorila, nešto bez čega budućnost sigurno neće biti onakva kakvu želimo za našu djecu i unučad. Prema riječima poslanice Novaković – Bursać, traganje za na nauci zasnovanom istinom treba da doprinese uspostavljanju pravih, hrišćanskih vrijednosti, pa onda i donošenju ispravnih zaključaka, strategija i politika.

Govoreći o pandemiji i njenim posljedicama, poslanica Novaković – Bursać upozorila je na greške koje su počinjene i apelovala na učesnike Generalne skupštine da otvore srca i podijele znanja i dobra sa drugima jer, kako je rekla, u pandemiji koju još uvijek preživljavamo shvatamo koliko smo svi mali i ranjivi. Ocjenjujući da je pandemija produbila jaz između bogatih i siromašnih, te da je solidarnost ostala samo lijepa riječ, Novaković – Bursać izrazila je potrebu da se greške priznaju jer u suprotnom, kako je rekla, nećemo biti u prilici da ih popravljamo, posebno kad je riječ o pravu na zdravlje i na život, ali i o pravu na zdravo okruženje i životnu sredinu.

Govoreći o otvorenom dijalogu o budućnosti Evrope, Bursać – Novaković založila se za to da u dijalog o budućnosti Evrope budu uključene sve države i narodi koji su ostali izvan Evropske unije (EU), a bez kojih je, kako je rekla, budućnost Evrope nezamisliva. Prema njenim riječima, samo jedinstveni bit ćemo u stanju da odgovorimo na ključne izazove koji ugrožavaju vrijednosti na kojima počiva EU i naš kontinent uopće.

U radu 28. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koja će biti nastavljena i sutra, učestvuju delegacije 16 država članica iz Evrope, Azije i Afrike, delegacije Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Interparlamentarne unije, Parlamentarne skupštine Mediterana, te predstavnici Parlamentarne unije Organizacije islamske konferencije i Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca.

Učesnici Generalne skupštine su i predstavnik Njegove Svetosti vaseljenskog patrijarha Bartolomewa, te predstavnici pravoslavnih crkava iz cijelog svijeta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću