MENI
23.7.2021.

Nastavljeno zasjedanje 28. Opće skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Raspravom o budućnosti Europe i svijeta nakon pandemije virusa korona danas je na Kritu u Grčkoj nastavljena 28. Opća skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, u čijem radu sudjeluju zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Snježana Novaković – Bursać i Nenad Stevandić i izaslanik u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović.

U svom obraćanju sudionicima Opće skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH Snježana Novaković – Bursać naglasila je da događaji i nesreće iz 20. stoljeća u BiH, kao i pandemija i njene posljedice koje su obilježile prvu četvrtinu 21. stoljeća očigledno pokazuju da nam nedostaje dijalog i međusobno prihvatanje različitosti, istine i političke realnosti, što je, kako je upozorila, nešto bez čega budućnost sigurno neće biti onakva kakvu želimo za našu djecu i unučad. Prema riječima zastupnice Novaković – Bursać, traganje za na znanosti zasnovanom istinom treba da doprinese uspostavljanju pravih, kršćanskih vrijednosti, pa onda i donošenju ispravnih zaključaka, strategija i politika.

Govoreći o pandemiji i njenim posljedicama, zastupnica Novaković – Bursać upozorila je na greške koje su počinjene i apelirala na sudionike Opće skupštine da otvore srca i podijele znanja i dobra sa drugima jer, kako je rekla, u pandemiji koju još uvijek preživljavamo shvatamo koliko smo svi mali i ranjivi. Ocjenjujući da je pandemija produbila jaz između bogatih i siromašnih, te da je solidarnost ostala samo lijepa riječ, Novaković – Bursać izrazila je potrebu da se greške priznaju jer u suprotnom, kako je rekla, nećemo biti u prigodi da ih popravljamo, posebno kad je riječ o pravu na zdravlje i na život, ali i o pravu na zdravo okruženje i životnu sredinu.

Govoreći o otvorenom dijalogu o budućnosti Europe, Bursać – Novaković založila se za to da u dijalog o budućnosti Europe budu uključene sve države i narodi koji su ostali izvan Europske unije (EU), a bez kojih je, kako je rekla, budućnost Europe nezamisliva. Prema njenim riječima, samo jedinstveni bit ćemo u stanju da odgovorimo na ključne izazove koji ugrožavaju vrijednosti na kojima počiva EU i naš kontinent uopće.

U radu 28. Opće skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koja će biti nastavljena i sutra, sudjeluju izaslanstva 16 država članica iz Europe, Azije i Afrike, izaslanstva Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Interparlamentarne unije, Parlamentarne skupštine Mediterana, te predstavnici Parlamentarne unije Organizacije islamske konferencije i Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca.

Sudionici Opće skupštine su i predstavnik Njegove Svetosti vaseljenskog patrijarha Bartolomewa, te predstavnici pravoslavnih crkava iz cijelog svijeta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću