MENI
23.7.2021.

Настављено засједање 28. Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља

Расправом о будућности Европе и свијета након пандемије вируса корона данас је на Криту у Грчкој настављена 28. Генерална скупштина Интерпарламентарне скупштине православља, у чијем раду учествују посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Сњежана Новаковић – Бурсаћ и Ненад Стевандић и делегат у Дому народа ПСБиХ Лазар Продановић.

У свом обраћању учесницима Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља, посланица у Представничком дому ПСБиХ Сњежана Новаковић – Бурсаћ нагласила је да догађаји и несреће из 20. вијека у БиХ, као и пандемија и њене посљедице које су обиљежиле прву четвртину 21. вијека очигледно показују да нам недостаје дијалог и међусобно прихватање различитости, истине и политичке реалности, што је, како је упозорила, нешто без чега будућност сигурно неће бити онаква какву желимо за нашу ђецу и унучад. Према ријечима посланице Новаковић – Бурсаћ, трагање за на науци заснованом истином треба да допринесе успостављању правих, хришћанских вриједности, па онда и доношењу исправних закључака, стратегија и политика.

Говорећи о пандемији и њеним посљедицама, посланица Новаковић – Бурсаћ упозорила је на грешке које су почињене и апеловала на учеснике Генералне скупштине да отворе срца и подијеле знања и добра са другима јер, како је рекла, у пандемији коју још увијек преживљавамо схватамо колико смо сви мали и рањиви. Оцјењујући да је пандемија продубила јаз између богатих и сиромашних, те да је солидарност остала само лијепа ријеч, Новаковић – Бурсаћ изразила је потребу да се грешке признају јер у супротном, како је рекла, нећемо бити у прилици да их поправљамо, посебно кад је ријеч о праву на здравље и на живот, али и о праву на здраво окружење и животну средину.

Говорећи о отвореном дијалогу о будућности Европе, Бурсаћ – Новаковић заложила се за то да у дијалог о будућности Европе буду укључене све државе и народи који су остали изван Европске уније (ЕУ), а без којих је, како је рекла, будућност Европе незамислива. Према њеним ријечима, само јединствени бићемо у стању да одговоримо на кључне изазове који угрожавају вриједности на којима почива ЕУ и наш континент уопште.

У раду 28. Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља, која ће бити настављена и сутра, учествују делегације 16 држава чланица из Европе, Азије и Африке, делегације Европског парламента и Парламентарне скупштине Савјета Европе, Интерпарламентарне уније, Парламентарне скупштине Медитерана, те представници Парламентарне уније Организације исламске конференције и Међународне мреже католичких законодаваца.

Учесници Генералне скупштине су и представник Његове Светости васељенског патријарха Bartolomewa, те представници православних цркава из цијелог свијета. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу