MENI
24.7.2021.

Završena 28. Opća skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Usvajanjem izvješća o radu između dvaju plenarnih sjednice i plana aktivnosti u narednih godinu dana, danas je na Kritu u Grčkoj završena 28. Opća skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, u čijem radu su sudjelovali zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Snježana Novaković – Bursać i Nenad Stevandić i izaslanik u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović.

U nastavku rasprave o budućnosti Europe i svijeta nakon pandemije virusa korona sudionicima Opće skupštine obratio se zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nenad Stevandić, koji je ocijenio da je uloga Interparlamentarne skupštine pravoslavlja veoma važna u potrebi da se izbjegnu sukobi i konflikti u svijetu, te prevaziđu razlike nastale tijekom pandemije.

Prema riječima Stevandića, različit status država članica Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, od kojih su neke članice NATO-a, neke pripadaju euroazijskoj skupini zemalja, a neke su neutralne, ne smije da bude prepreka i ograničenje za djelovanje ove organizacije, već njena prednost. S tim u svezi, Stevandić je apelirao na zemlje članice Interparlamentarne skupštine pravoslavlja da djeluju saborno i da zajedno štite interese, te povijesne, kulturne i vjerske vrijednosti pravoslavlja.

U svom obraćanju Stevandić se založio za poštovanje međunarodnih rezolucija koje govore o zaštiti vjerskih i kulturnih dobara, posebno naglašavajući potrebu zaštite pravoslavnih svetinja na Kosovu.

Govoreći o Europi i svijetu nakon pandemije, Stevandić je rekao da ulazimo u vrijeme digitalnog društva i digitalne ekonomije, koja narode pravoslavne vjere, kako je naveo, ne smije odvojiti od tradicionalnih vrijednosti bez kojih se ne može zamisliti normalan život u budućnosti.

Jedan od najvažnijih zaključaka učesnika Opće skupštine jeste snažna potpora uključivanju svih zemalja na europskom kontinentu u dijalog o budućnosti Europe. S tim u svezi, naglašeno je da se države članice Interparlamentarne skupštine pravoslavlja zalažu za očuvanje europskih kršćanskih vrijednosti i da žele da daju svoj puni i konstruktivni doprinos Konferenciji o budućnosti Europe.

U radu 28. Opće skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, sudjelovala su izaslanstva 16 država članica iz Europe, Azije i Afrike, izaslanstva Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Interparlamentarne unije, Parlamentarne skupštine Mediterana, predstavnici Parlamentarne unije Organizacije islamske konferencije i Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca, kao i predstavnici pravoslavnih crkava iz cijelog svijeta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću