MENI
6.9.2021

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto učestvuje na 13. samitu žena predsjednica parlamenata

"Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto učestvuje u Beču na 13. samitu žena predsjednica parlamenata, a koji se održava u sklopu 5. svjetske konferencije predsjednika parlamenata.

Tokom 13. samita žena predsjednica parlamenata raspravlja se kroz dvije sesije o postignućima i povećanju napretka u rodno osjetljivom planu oporavka kao i o važnosti uloge žena u suočavanju sa pandemojom COVID-19.

Govoreći tokom rasprave o socijalnoj zaštiti žena, Krišto je istakla da  je jedan od razloga slabe pokrivenosti žena socijalnom zaštitom  nejednakost na tržištu rada kojim su posebno pogođene žene.

Također, Krišto je navela da je povećanje socijalne zaštite kroz poboljšanje položaja žena na tržištu rada moguće kroz unaprijeđenje zakonskih rješenja, kombinirajući politiku ekonomskog rasta s politikama zapošljavanja, socijalne sigurnosti i prava na rad, uz zajedničke napore zakonodavaca, izvršne vlasti, socijalnih partnera i civilnog društva.

Na kraju rasprave Krišto je istakla stav kako su žene prava snaga, a ne „demokratski ukras“ te da je nužno da se žene kroz učenje, ulaganje u sebe, stjecanje iskustava i znanja, odgovornost i jasne stavove izbore za ravnopravne pozicije kako na samom radnom mjestu tako i u društvu.

Na marginama samita Krišto se susrela sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom prilikom čega je razgovarano o završnim aktivnostima Twinning projekta koji se realizira u BiH, a provodi ga Parlament Austrije u saradnji sa Narodnom skupštinom Mađarske i Hrvatskim Saborom,  kao i budućoj posjeti gospodina Sobotke našoj državi.

Gospođa Krišto se također susrela sa predsjednicom Narodne Skupštine Republike Bugarske Tatyanom Donchevaom kao i predsjednicom Predstavničkog doma Republike Kipar Annitom Demetriou". (saopćenje iz Kabineta zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću