MENI
6.9.2021.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto sudjeluje na 13. summitu žena predsjednica parlamenata

"Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto sudjeluje u Beču na 13. summitu žena predsjednica parlamenata, a koji se održava u sklopu 5. svjetske konferencije predsjednika parlamenata.

Tijekom 13. summita žena predsjednica parlamenata raspravlja se kroz dvije sesije o postignućima i povećanju napretka u rodno osjetljivom planu oporavka kao i o važnosti uloge žena u suočavanju sa pandemojom COVID-19.

Govoreći tijekom rasprave o socijalnoj zaštiti žena, Krišto je istaknula da  je jedan od razloga slabe pokrivenosti žena socijalnom zaštitom  nejednakost na tržištu rada kojim su posebno pogođene žene.

Također, Krišto je navela da je povećanje socijalne zaštite kroz poboljšanje položaja žena na tržištu rada moguće kroz unaprijeđenje zakonskih rješenja, kombinirajući politiku ekonomskog rasta s politikama zapošljavanja, socijalne sigurnosti i prava na rad, uz zajedničke napore zakonodavaca, izvršne vlasti, socijalnih partnera i civilnog društva.

Na kraju rasprave Krišto je istaknula stav kako su žene prava snaga, a ne „demokratski ukras“ te da je nužno da se žene kroz učenje, ulaganje u sebe, stjecanje iskustava i znanja, odgovornost i jasne stavove izbore za ravnopravne pozicije kako na samom radnom mjestu tako i u društvu.

Na marginama summita Krišto se susrela sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom prigodom čega je razgovarano o završnim aktivnostima Twinning projekta koji se realizira u BiH, a provodi ga Parlament Austrije u suradnji sa Narodnom skupštinom Mađarske i Hrvatskim Saborom,  kao i budućem posjetu gospodina Sobotke našoj državi.

Gospođa Krišto se također susrela sa predsjednicom Narodne Skupštine Republike Bugarske Tatyanom Donchevaom kao i predsjednicom Zastupničkog doma Republike Cipar Annitom Demetriou". (priopćenje iz Ureda zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Borjane Krišto)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću