MENI
24.9.2021

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE u online formatu učestvovat će na jesenjem zasjedanju PSVE

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovat će, u online formatu, u radu četvrtog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se održati od 27. do 30. septembra ove godine u Strazburu.

Prema najavama iz PSVE, na dnevnom redu jesenjeg zasjedanja PSVE naći će se nekoliko aktuelnih tema, o kojima je zatražena rasprava po hitnoj proceduri. Poslanici iz država članica PSVE trebalo bi da raspravljaju o temi koja nosi naslov „Zapadni Balkan između demokratskih izazova i evropskih težnji: koja je uloga Vijeća Evrope“, kao i o posljedicama situacije u Afganistanu za Evropu, te o povećanom pritisku migranata na granice Latvije, Litvanije i Poljske sa Bjelorusijom.

U okviru plenarnog zasjedanja najavljen je i panel na visokom nivou na temu prava na sigurnu, zdravu i održivu okolinu. Poslanici bi trebali da raspravljaju i o nekoliko tema koje se odnose na posljedice klimatskih promjena.

Poslanicima će biti predstavljeni izvještaji posmatračkih misija na prijevremenim parlamentarnim izborima u Armeniji, Bugarskoj i Moldaviji.

Očekuje se da će se tokom zasjedanja poslanicima obratiti predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, evropska komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides, te zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću