MENI
29.9.2021

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH razgovarala sa parlamentarcima Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

Svestranačka Delegacija Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) koja boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji razgovarala je danas sa delegacijom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH). Na početku susreta, predstavnici PSBiH koje su predvodili predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić, zahvalili su se za dugogodišnju pomoć Velike Britanije najprije u uspostavi mira a potom i u razvoju demokratskih i reformskih procesa u našoj zemlji.

U otvorenom razgovoru gosti su se interesirali za aktuelni trenutak Bosne i Hercegovine, njene razvojne perspektive kao i ulogu koju u procesu privrednog i svakog drugog razvoja ima Parlamentarna skupština BiH. Istaknuto je da je nužno činiti dodatne napore kako bi se u našoj zemlji podigao stepen međusobne komunikacije i povjerenja što je preduvjet ne samo za otklanjanje aktuelnih zastoja u radu institucija BiH nego i za svaki napredak društva. Istovremeno, pozitivni procesi  značajno bi smanjili odlazak mladih i cijelih porodica u stabilnije sredine i na uređena tržišta. Pri tome, akcenat je stavljen na domaće političke aktere i potrebu da prije svega oni, uz što manje asistencija prijatelja iz međunarodne zajednice, ostvare uvjete za nužne pomake naprijed.

Parlamentarci iz UK zanimali su se i za trendove u oblasti turizma a ukazano je i na potrebu da trgovinska razmjena između dvije prijateljske zemlje bude znatno veća nego što je danas. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću