MENI
18.10.2021

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH razgovarali sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH razgovarali su danas sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije, Wolfgangom Sobotkom.

Tokom otvorenog razgovora izraženo je zadovoljstvo prijateljskim odnosima, intenzivnom saradnjom na brojnim poljima ali i činjenicom da se ona odražava i na kvalitetne ekonomske odnose Bosne i Hercegovine i Austrije. Iskorištena je također prilika da se prijateljskoj Austriji izrazi zahvalnost za sve što decenijama čini za razvoj demokratskih potencijala naše zemlje kao i za učešće u twinning projektu jačanja parlamenata u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Gospodin Sobotka danas se posebno interesirao za aktuelni politički trenutak Bosne i Hercegovine kao i viđenje načina da se otklone zastoji u funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto te predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović i njegov zamjenik dr. Nikola Špirić iznijeli su svoja viđenja aktuelne situacije i načina na koje je moguće doprinijeti stabilizaciji prilika u našoj zemlji.

Ocijenjeno je da je dijalog najbolji način za pronalaženje rješenja i da treba tražiti kompromise i načine da se on ostvari jer, kako je rečeno, svako odlaganje doprinosi pogoršanju situacije i udaljava nas od željenog prosperiteta i puta ka članstvu u Evropskoj uniji.

Zvanična službena posjeta gospodina Sobotke nastavljena je nizom susreta sa političkim zvaničnicima Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva, zatim austrijskijm privrednicima u BiH te predstavnicimna Jevrejske zajednice BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću