MENI
19.10.2021

Članovi Grupe prijateljstva za Zapadnu Evropu razgovarali sa poslanikom njemačkog Bundestaga Josipom Juratovićem

Članovi Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH)  za Zapadnu Evropu razgovarali su danas u Sarajevu sa poslanikom Bundestaga Savezne Republike Njemačke Josipom Juratovićem.

Tokom otvorene diskusije članovi Grupe prijateljstva iznijeli su svoje viđenje aktuelnog političkog trenutka i problema koji opterećuju političku scenu i stvaraju zastoj na evropskom putu BiH.

Zahvalili su se poslaniku Juratoviću na dugogodišnjem aktivnom praćenju situacije u BiH, kao i na snažnom zalaganju za ubrzanje procesa evropskih integracija BiH i cijelog regiona Zapadnog Balkana. S tim u vezi, zamolili su poslanika Juratovića da se, djelujući u njemačkom Bundestagu, kao i u Delegaciji njemačkog Bundestaga u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, nastavi zalagati za proces proširenja Evropske unije i za povećanje obima direktnih njemačkih investicija u BiH.

Poslanik Juratović založio se za nastavak procesa izgradnje demokratskih institucija u BiH, kroz uspostavljanje vladavine prava i sistema zaštite ljudskih prava. Pozivajući na dijalog i traženje kompromisnih rješenja za sve aktuelne probleme u BiH, Juratović je apostrofirao ulogu PSBiH i parlamentaraca u preuzimanju odgovornosti za stabilizaciju političkih prilika u BiH, te vraćanje povjerenja građana u institucije države.

U razgovoru su učestvovali delegati u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš, Asim Sarajlić i Lazar Prodanović, poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Halid Genjac, Edita Đapo i Nenad Nešić, te ambasadoricom SR Njemačke u BiH Margret Uebber. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću