MENI
19.10.2021

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović sastao se u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

"Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović boravio je danas u Zagrebu, gdje je održao sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Na sastanku se razgovaralo o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine, saradnji Hrvatske i BiH u borbi protiv COVID-19, promjenama Izbornog zakona BiH, kao i uspješno završenim projektima, poput nedavno otvorenog mosta Svilaj i spojenog mosta Gradiška. U povodu nedavne posjete dr. Čovića Petrinji, zajedno sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio je Hrvatima iz BiH na donacijama i pomoći u obnovi oštećenih zgrada na potresom stradalom području.

Govoreći o promjenama Izbornog zakona BiH, dr. Čović istaknuo je da rješenja koja je ponudio u prethodnim razgovorima s političkim akterima u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice u potpunosti implementiraju sve odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, te su zasnovana na principu kojeg obje presude izdvajaju kao temelj ustavnopravnog uređenja - konstitutivnosti naroda.

,,Izborni zakon BiH mora razriješiti postojeću situaciju nametanja političkih predstavnika, osobito na razini Predsjedništva BiH i Doma naroda Federacije BiH, te osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način uz omogućavanje potpunih aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima BiH'', poručio je dr. Čović.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik nastavka puta BiH prema članstvu u Evropskoj uniji, koji jedini garantira reformski i razvojni smjer Bosne i Hercegovine. Naglasio je kako je za promjene Izbornog zakona važno postići dogovor svih političkih aktera u BiH, poštujući i duh i slovo Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, te legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

,,Naša pozicija je vrlo jasna – želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, a to su Hrvati, ne osjeća dobro i da se ne osjeća zastupljeno", kazao je Plenković". (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću