MENI
22.10.2021

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić u Atini govorio o aktuelnoj situaciji u BiH i zajedničkoj budućnosti svih građana Evrope

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić obratio se učesnicima Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, koja se održava u Atini, na panelu “Zajednička budućnost svih evropskih građana”.

U svom obraćanju dr. Zvizdić je prisutne predsjednike parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope informirao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši kako je zajednička budućnost svih evropskih građana tema za koju je BiH veoma zainteresirana.

“Multietničnost je prirodno stanje i istinski kod BiH. Upravo je ta najveća vrijednost moje domovine – a to je zajednički život jednih sa drugima, izgradnja države u kojoj različite kulture, religije i politike mogu biti zajedno i predstavljati bogatstvo – bila često napadana u dugoj i burnoj historiji BiH. Najteže i sa najvećim posljedicama, u periodu 1992-1995. godina. Poslije te krvave agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu uslijedio je Dejtonski mirovni sporazum koji je donio mir i stabilnost i zbog toga predstavlja najveći diplomatski uspjeh međunarodne zajednice u Evropi poslije završetka hladnog rata. Nažalost, Dejtonski mirovni sporazum i njegov ključni aneks – Ustav BiH, ovih su dana ozbiljno ugroženi blokadom institucija BiH i kontinuiranim secesionističkim prijetnjama koje dolaze od strane pojedinih funkcionera iz bh. entiteta Republika Srpska. Blokada rada Predsjedništva BiH, Vlade BiH i Parlamenta BiH, uz aktivnosti kojima se suspendiraju državni zakoni, a entitetske institucije proglašavaju državnim institucijama, znače početak rušenja ustavno-pravnog sistema države BiH. Zamislite da u vašoj državi neka regija, kanton ili pokrajina odluči da formira svoju vojsku, svoju obavještajnu službu, da izdaje svoje pasoše i tako dalje. Naravno, to je u svakoj demokratskoj državi nezamislivo, a upravo se to događa u BiH. Jer, ako se negira Ustav države, onda se i država dovodi u pitanje i zajedno sa tim dovodi se u pitanje i Dejtonski mirovni sporazum, a to znači otvaranje pandorine kutije, ne samo u BiH nego na čitavom Balkanu, pa i u Evropi. Jer, bilo kakva 'mirna disolucija' nije moguća – to znaju svi koji se ozbiljno bave pitanjem BiH i Zapadnog Balkana”, rekao je u obraćanju predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić.

On je pozvao prisutne da razumiju ozbiljnost situacije u kojoj se BiH nalazi.

“Nisam bez razloga odlučio da ovo obraćanje imam u okviru teme koja govori o zajedničkoj budućnosti svih građana Evrope, jer vjerujte mi, mir i prosperitet Bosne i Hercegovine znači mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i u čitavoj Evropi, jer nikome ne može biti u interesu da ima nestabilnost na svojim granicama – a granica između BiH i Evropske unije npr. je duga 1000 kilometara. Dakle, kompletno domaće i međunarodno pravo je na strani države BiH, na strani očuvanja njenog teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta”, istaknuo je dr. Zvizdić.

U svom obraćanju upozorio je da je potrebno zaštiti Dejtonski sporazum i Ustav i to ne kratkoročno i ad hoc, nego je potrebno djelovati preventivno i osigurati dugoročnu stabilnost.

“Ja sam čovjek mira i dijaloga i dijalog smatram najboljim instrumentom za postizanje rješenja, ali kako mogu ja ili bilo ko drugi objasniti građanima BiH – koji su vrijedni, civilizirani i evropski orijentirani – da neko može povlačiti poteze u cilju podjele i rušenja ustavnog poretka i da neće imati nikakve političke ili pravne posljedice.” naglasio je Zvizdić i rekao da BiH mora biti u fokusu kontinuirane, konzistentne i ofanzivne politike koja će promovirati evropske vrijednosti, EU integracije i vladavinu prava.

„Pozivam demokratsku Evropu da osigura demokratsku, mirnu, prosperitetnu i evropsku budućnost Bosne i Hercegovine”, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić u svom obraćanju učesnicima Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

Obraćanje predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića može se pogledati na sljedećem linku:

https://wetransfer.com/downloads/9b72ca5f7129587774fae615dbda393620211022101234/
d3ed70e7ed1d1089203a5341d425656320211022101346/f713d2


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću