MENI
8.11.2021

Vijeće nacionalnih manjina BiH: dostojanstveno obilježiti Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine uputio je saopćenje za javnost, čiji sadržaj u cjelosti prenosimo:

„Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se u svijetu obilježava kao dan sjećanja na zloglasnu 'Kristalnu noć' iz 1938. godine, odnosno na početak nacističkog holokausta nad Jevrejima, predstavlja obavezu za sve nas da ostanemo posvećeni sjećanju i odavanju počasti žrtvama fašizma i nacizma.

Istovremeno, dostojanstveno obilježavanje ovog datuma dužnost je svake demokratske i civilizovane države, u kojoj se poštuju ljudska i građanska prava, prava nacionalnih manjina, i u kojoj su sve institucije vlasti, kao i predstavnici civilnog društva, fokusirani na borbu protiv politika kojima se širi mržnja, netrpeljivost, strah i nasilje prema drugim i drugačijim.

Obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma i sjećajući se nevinih žrtava nacističkih i svih drugih totalitarnih režima u svijetu, Vijeće nacionalnih manjina BiH apeluje na poštovanje Ustavom BiH i drugim međunarodnim konvencijama garantovanih ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i na primjenu svih domaćih zakona i međunarodnih dokumenata kojima se zabranjuje i kažnjava svaki oblik diskriminacije, posebno rasne, vjerske i nacionalne“, navodi se u saopćenju Vijeća nacionalnih manjina BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću