MENI
8.11.2021

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH održali sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održali su danas sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, koji boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović i Borjana Krišto, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić i Bakir Izetbegović, te, u ime predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića, predsjedavajuća Kluba delegata hrvatskog naroda Lidija Bradara upoznati su sa ključnim stavovima institucija SAD u vezi sa aktuelnom situacijom i budućnošću BiH i cijelog regiona.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar naglasio je da je budućnost Bosne i Hercegovine i svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU). Escobar je posebno naglasio namjeru SAD da budu i politički i ekonomski partner BiH i zemljama regiona u jačanju ekonomije i ekonomskom povezivanju država Zapadnog Balkana. S tim u vezi, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara naglasio je da SAD podržava sve regionalne inicijative čiji je cilj ekonomsko i infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

U osvrtu na aktuelnu političku krizu u BiH, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar rekao je da SAD i EU čvrsto stoje na pozicijama očivanja mira u BiH, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji, kako je Escobar izričito naglasio, ne može biti unilateralno promijenjen.

Članovi kolegija oba doma PSBiH iznijeli su svoje poglede i stavove u vezi sa aktuelnom političkom krizom, naglašavajući potrebu očuvanja državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, Ustava BiH i dostignutog stepena reformi na putu BiH ka EU, te unutrašnjeg dijaloga kao načina za rješavanje svih spornih pitanja. Izražavajući zajednički stav o potrebi bržeg kretanja BiH ka EU, članovi kolegija oba doma PSBiH zatražili su snažniju podršku SAD u vezi s procesom evropskih integracija i dobijanjem kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU.

U razgovoru članova kolegija oba doma PSBiH sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom učestvovao je i ambasador SAD u BiH Eric Nelson. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću