MENI
9.11.2021

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović posjetio Auschwitz – Birkenau i učestvovao na simpoziju povodom obilježavanja 83. godišnjice “Kristalne noći”

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović učestvovao je u Poljskoj na simpoziju kojim je obilježena 83. godišnjica“Kristalne noći”, te boravio u posjeti Auschwitz – Birkenau.

Na simpoziju, kojeg je u Krakowu organizirala Evropska židovska zajednica, dr. Čović prisutnima se obratio govorom u kojemu je istaknuo duboke i trajne posljedice antisemitizma, naglašavajući snažnu predanost njegovom suzbijanju. Kazao je kako je holokaust iza sebe ostavio slomljeno čovječanstvo, te se obavezao na ustrajnu borbu protiv antisemitizma, ističući prihvaćanje historijskih činjenica, traženje oprosta i zakletvu da se ovakvo zlo više nikada neće ponoviti kao individualnu i društvenu obavezu.

U sklopu službenog programa, dr. Čović je posjetio Auschwitz - Birkenau te je, zajedno s drugim svjetskim liderima i predstavnicima Evropske židovske zajednice, položio vijence i odao duboku počast žrtvama u ime svih u Bosni i Hercegovini". (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću