MENI
10.11.2021

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarrne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić ocijenio je da je u Bosni i Hercegovini prisutna kriza i da je situacija vrlo složena. Naglasio je da se suočavamo sa tendencijom ugrožavanja dostignute stabilnosti i sigurnosti. Rekao je da je zbog blokada rada državnih institucija usporen put ka EU i nastavak realiziranja ključnih reformskih procesa.

Predsjedavajući Zvizdić izrazio je nadu da će neustavna i nezakonita blokada rada institucija BiH, kojoj trenutno svjedočimo, biti okončana i naglasio da je Parlamentarna skupština BiH jedino mjesto gdje se mogu rješavati problemi kroz dijalog i argumente.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasador Sattler saglasili su se da je neophodno finalizirati proces izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se postigla ravnoteža između etničkog i građanskog, te unaprijedio integritet izbornog procesa koji bi osigurao fer izbore. Također su saglasni da je potrebno pokrenuti aktivnosti na evropskom putu Bosne i Hercegovine i ubrzati provedbu 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, te se posvetiti ekonomskom razvoju i zaustavljanju odlaska mladih ljudi." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću