MENI
10.11.2021

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH susreli se sa direktorom Direkcije za ljudska prava Vijeća Evrope

Direktor Direkcije za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirel razgovarao je danas sa članovima kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Gospodin Poirel istaknuo je da Komitet ministara Vijeća Evrope vrlo pažljivo prati nastojanja da se u bosanskohercegovačko izborno zakonodavstvo implementira grupa sudskih presuda. Međutim, kako je dodao, nakon početnog zadovoljstva zbog uspostavljanja Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva nastupio je zastoj u njenom radu zbog čega je Komitet ministara, kako je rekao, vrlo zabrinut.

Naredni sastanak Komiteta ministara je u decembru ove godine a Poirel je prenio očekivanje da će Bosna i Hercegovina, uprkos složenosti situacije, smoći snage da ispunjava obaveze koje je kao članica Vijeća Evrope dobrovoljno preuzela. On je danas najavio i novi dolazak eksperata Venecijanske komisije koji bi trebali pomoći u traženju rješenja za izborno zakonodavstvo.

Članovi rukovodstva domova, a danas su u razgovorima učestvovali predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić, njegova zamjenica Borjana Krišto, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić i Bakir Izetbegović te delegatkinja u Domu naroda Lidija Bradara i poslanica u Predstavničkom domu Snježana Novaković - Bursać, upoznali su gospodina Poirela sa svojim viđenjem problema sa kojima se susreću već deceniju i po u nastojanju da postignu i djelomične promjene Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona.

Sagovornici su saglasni da pred parlamentarcima nije lak zadatak. Ipak, izražen je umjereni optimizam da bi pojačan angažman i intenzivniji dijalog mogli rezultirati kompromisom i izmjenama u izbornom zakonodavstvu prije kraja 2021. i ulaska u iduću izbornu godinu. (kraj)    


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću