MENI
10.11.2021

Predstavnici opozicionih stranaka u PSBiH održali sastanak sa direktorom Direkcije za ljudska prava Vijeća Evrope

Predstavnici opozicionih stranaka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa direktorom Direkcije za ljudska prava Vijeća Evrope Christopheom Poirelom o provedbi Presude u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH" i sa njom povezane grupe presuda Evropskog suda za ljudska prava.

U otvorenom razgovoru, u kojem su učestvovali poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović, Nenad Nešić, Jasmin Emrić, Mirko Šarović, te poslanice Mirjana Markinković – Lepić i Aida Baručija, ukazano je na brojna pitanja i probleme sa kojima se naša zemlja suočava u vezi sa ustavnom i izbornom reformom, te provođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava na kojima se, kako je kazano, te reforme suštinski i zasnivaju.

Direktor Direkcije za ljudska prava Vijeća Evrope Christoph Poirel naglasio je da Komitet ministara Vijeća Evrope, kao izvršno tijelo ove institucije, kontinuirano prati proces izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava iz grupe predmeta “Sejdić i Finci protiv BiH”. S tim u vezi, izrazio je zabrinutost što, kako je rekao, nakon toliko vremena, od 2009. godine, kada je Evropski sud za ljudska prava donio presudu po apelaciji Derve Sejdića i Jakoba Fincija, nije napravljen iskorak u implementaciji ove presude.

Prema riječima Poirela, uloga opozicionih stranaka u ovim reformskim procesima je od velikog značaja, jer, kako je istaknuo, za odluke o izmjeni Ustava u PSBiH potrebna je dvotrećinska većina, koja mora da uključuje i glasove opozicije. Poručio je da je vrijeme da se Bosna i Hercegovina počne sa uspostavljanjem sistema u kojem nema diskriminacije, te dodao da će u tom pravcu Komitet Vijeća Evrope nastaviti da vrši pritisak na vladajuće partije i sve relevantne politčke aktere u državi.

Predstavnici opozicionih političkih partija zastupljenih u PSBiH upoznali su zvaničnika Vijeća Evrope sa aktuelnom političkom situacijom u državi, te naglasili da u trenutnom ambijentu blokade institucija ne postoje uvjeti za rad na promjenama izbornog zakonodavstva i da se u državi i ne pregovara o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Naglasili su da su opozicione stranke posvećene implementaciji svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali upozorili da se to neće dogoditi bez političke volje vladajućih struktura, koje, kako su istakli, kontroliraju sve procese u zemlji. U tom kontekstu, pozvali su Vijeće Evrope i druge međunarodne institucije da izvrše dodatni pritisak na vladajuće političke partije, kako bi naša zemlja nastavila svoj evropski put, te ispunila uvjete koji se tiču demokratizacije društva i poštovanja temeljnih ljudskih prava i sloboda svih građana BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću