MENI
11.11.2021

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Safet Softić učestvovao na online Interparlamentarnom sastanku o budućnosti evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić učestvovao je na online Interparlamentarnom sastanku o budućnosti evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, koji je održan u organizaciji predsjedavajućeg Komisije za vanjske i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije Piera Fassina.

Na sastanku je razmotrena aktuelna politička situacija i stanje procesa evropskih integracija u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana u svjetlu sadržaja Deklaracije Samita Evropska unija (EU) – Zapadni Balkan, koji je, pod predsjedavanjem Slovenije, održan 6. oktobra ove godine na Brdu kod Kranja.

U uvodnom obraćanju učesnicima Interparlamentarnog sastanka predsjedavajući Komisije za vanjske i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije Piero Fassino ocijenio je kako su lideri EU u Deklaraciji nedvosmisleno potvrdili podršku evropskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana i posvećenost procesu proširenja, koji je, kako je rekao, opisan kao cilj od zajedničkog strateškog interesa. Uprkos usvojenoj Deklaraciji, proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana trenutno je u zastoju što nosi ozbiljne geopolitičke rizike i za EU i za zemlje Zapadnog Balkana, rekao je Fassino i naglasio potrebu ubrzavanja procesa proširenja.

Stavove Piera Fassina podržao je predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Nacionalne skupštine Francuske Jean – Louis Bourlanges, kao i predsjedavajuća Komisije za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije Monika Gregorčić, koja je svoje obraćanje priložila u pisanoj formi.

U svom obraćanju učesnicima Interparlamentarnog sastanka, predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Safet Softić upozorio je na činjenicu da su ključne državne institucije u BiH već tri mjeseca u potpunoj blokadi, te naglasio kako je politička kriza i stanje zamrznutog konflikta zaustavilo aktivnosti BiH u procesu evropskih integracija. Prema riječima Softića, u BiH je upaljen crveni alarm, o čemu svjedoče učestale posjete zvaničnika SAD i EU, koji su svjesni činjenice da je situacija u BiH ključna za mir, sigurnost i stabilnost svih zemalja Zapadnog Balkana, pa i cijele EU. Softić je izrazio nadu da će započeti razgovori dati određene rezultate i da će BiH i cijeli region nastaviti i ubrzati evropski put.

Osim Italije i BiH, te predstavnika Slovenije, kao aktuelne, i Francuske, kao zemlje koja će od 1. januara naredne godine preuzeti predsjedavanje EU, na Interparlamentarnom sastanku učestvovali su i predstavnici parlamentarnih komisija za vanjske poslove Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću