MENI
12.11.2021

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarali sa poslanicima Evropskog parlamenta

Predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Alma Čolo i članovi Interresorne radne grupe Snježana Novaković Bursać i Damir Arnaut razgovarali su danas sa poslanicima Evropskog parlamenta Tineke Strik iz političke grupacije Zeleni/Evropska slobodna alijansa i Dietmarom Kösterom iz političke grupacije Progresivna alijansa socijalista i demokrata, koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

Članovi Interresorne radne grupe upoznali su poslanike Evropskog parlamenta sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, kao i sa radom ovog mješovitog tijela zaduženog za izradu prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH.

Iznoseći različite stavove u vezi sa političkom krizom i blokadom rada institucija BiH, članovi Interresorne radne grupe složili su se u vezi s potrebom provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava iz grupe predmeta „Sejdić i Finci protiv BiH“.

Poslanici Evropskog parlamenta iznijeli su ocjenu da politička kriza u BiH eskalira, te naglasili nužnost uspostavljanja konstruktivnog dijaloga koji bi doveo do uklanjanja etničkih podjela, te uvažavanja prava svih građana BiH, uključujući i prava manjina o kojima govore presude Evropskog suda za ljudska prava.

Također su naglasili potrebu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, te apelovali na uzdržavanje od provođenja bilo kakvih jednostranih poteza, koji bi, kako su rekli, mogli ugroziti mir i  sigurnost građana BiH, a time i zemalja Evropske unije (EU).

Podvukli su da uspostavljanje vladavine prava i poštovanje ljudskih prava predstavljaju temelj svakog prosperitetnog društva, a posebno država koje žele da postanu punopravne članice EU. (kraj)

 

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću